Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви късно снощи, че бензинът

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви късно снощи, че бензинът
Коментари Харесай

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи късно нощес, че бензинът в страната, който е измежду най-евтините в света, скоро ще се продава по пазарна стойност, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

По думите на Мадуро новата система се вкарва за битка с огромната контрабанда. Държавният глава желае да спре противозаконното изнасяне на субсидирани венецуелски горива в Колумбия и други прилежащи страни, което съгласно него коства на Венецуела към 18 милиарда $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е част от проекта на Мадуро за реформиране на сриващата се венецуелска стопанска система, която се чака тази година да регистрира инфлация от 1 милион %.

Напълването на резервора в социалистическата страна все още коства по-малко от 1 американски цент.

Венецуелците въпреки всичко ще могат да разчитат на помощ от страната. При зареждане, те ще могат да купуват субсидиран бензин при проявление на персонална карта, издадена от държавното управление. Мадуро не заяви повече детайлности за плануваните промени.

Мнозина опозиционно настроени венецуелци отхвърлят персоналните карти, напомня АП.

Венецуела възнамерява на 20 август да деноминира валутата си, като отстрани от купюрите пет нули и обвърже новата валута, върховен боливар, към националната криптовалута петро, добавя ТАСС. Стойността на петрото е приравнена на цената на един барел венецуелски нефт.

През последните години южноамериканската страна се бори с тежка обществена и икономическа рецесия, съпроводена от хиперинфлация, обезценка на националната валута и недостиг на артикули от първа нужда и медикаменти. Тежката обстановка принуждава доста венецуелци да емигрират. По данни на Колумбия за последната година и половина на нейна територия са влезнали над един милион души от Венецуела.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР