Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че преминаването към пазарни

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че преминаването към пазарни
Коментари Харесай

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че прекосяването към пазарни цени на бензина във всички райони на страната ще стартира в понеделник, 24 септември, съобщи ТАСС.

" Бензинът ще се купува на венецуелските бензиностанции по интернационалните цени за смут на мафията. По този метод грабежът на бензина ни от колумбийската мафия ще бъде спрян ", съобщи президентът по националната телевизия.

Той акцентира също, че идната седмица ще изясни по какъв начин ще работи система за държавно субсидиране на горивата за жителите, които имат венецуелски документ за идентичност.

Мадуро разгласи в средата на август, че страната ще премине към пазарно формиране на цените на бензина, като в същото време ще са в действие държавни дотации. От началото на септември новата система бе въведена в пограничните общини.

Венецуелският президент съобщи също по този начин, че от 1 октомври националната криптовалута петро ще стартира да се употребява като платежно средство в интернационалната търговия.

През последните години Венецуела претърпява остра социално-икономическа рецесия, придружена от хиперинфлация, обезценка на националната валута, недостиг на артикули от първа нужда и медикаменти. По оценка на парламентарната комисия по финанси през август годишната инфлация е надвишила 200 000 %, а Международният валутен фонд предвижда до края на годината инфлацията да доближи 1 милион %. Каракас от няколко години не разгласява публични данни за покачването на цените, напомня ТАСС.

Тежката обстановка принуждава доста венецуелци да напущат родината си. Според най-новите данни на Организация на обединените нации близо 2,3 милиона венецуелци са се изселили в чужбина - най-много в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

На 20 август държавното управление разгласи деноминация, " изтривайки " от купюрите пет нули и обвързвайки новата валута - върховен боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността на петрото е приравнена на цената на барел венецуелски нефт и е към 60 $.

Преди началото на промяната Мадуро съобщи, че от 1 септември неведнъж ще усили минималната заплата в страната до 1800 суверенни боливара или 0,5 петро. Бизнесът одобри скептично покачването, акцентирайки, че осъществяването му може да срине производството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР