Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще отвърне

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще отвърне
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще отвърне, ако Русия предприеме нови въздушни удари тази зима

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще отвърне на удара на Русия тази зима и няма да бъде единствено в отбранителна позиция, в случай че Москва предприеме въздушна офанзива, целяща да сковава националната енергийна мрежа, съобщи Ройтерс.

Украйна се притеснява, че Русия възнамерява да бомбардира основна енергийна инфраструктура с цел да деморализира популацията. Милиони украинци бяха изправени пред спирания на електрозахранването предходната зима, защото Русия нападна енергийни уреди с ракети и безпилотни летателни апарати.

" Подготвяме се терористите да нанесат удари по енергийната инфраструктура. Тази година освен ще се пазиме, само че и ще отговорим ", написа Зеленски в " Телеграм ".

Русия, която дефинира енергийната инфраструктура като законна цел, нанасяше постоянни въздушни удари на далечни дистанции предходната зима, употребявайки стратегически бомбардировачи и военни кораби, с цел да изстрелва крилати ракети от стотици километри. Украйна значително не беше в положение да отговори.

Въпреки че към момента не разполага с оръжия с отдалечен обхват на деяние, от този момент тя усили доста опциите си, като създаде безпилотни самолети и се снабди със западни оръжия като крилати ракети " Storm Shadow " и балистични ракети с огромен обхват на деяние, известни като ATACMS.

През последните месеци Украйна нанесе удари по полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 година Киев също по този начин употребява морски безпилотни летателни апарати, заредени с експлозиви, с цел да нападат съветски военни кораби.

Руски управляващи упрекнаха Украйна предишния месец в набези против електрическа подстанция и други енергийни обекти, което докара до спиране на електрозахранването в западните съветски райони, граничещи с Украйна.

Миналата седмица Украйна заяви, че е употребила доставените от Съединени американски щати ракети ATACMS, като е нанесла съществени вреди на две летища в окупираните от Русия региони.

В изказването си Зеленски акцентира, че дейностите на Кремъл демонстрират, че той е осъзнал усъвършенстваната подготвеност на Украйна да отговори на съветските удари.

" Врагът схваща това добре. Като начало те предислоцираха флота си от Крим, а в този момент реалокират авиацията си по-далеч от нашите граници ", написа още украинският държавен глава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР