Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Полша предоставя нов

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Полша предоставя нов
Коментари Харесай

Полша предоставя нов отбранителен пакет на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Полша дава нов защитителен пакет на Украйна. Заявлението е направено след среща с премиера на Република Полша Доналд Туск, който дойде в страната на работно посещаване.
 
Това е първото посещаване на Туск като началник на държавното управление в страна отвън Европейския съюз.
" Ще получим нов полски защитителен пакет. Оценяваме тази непоколебима помощ. Налице е нова форма на нашето съдействие в името на по-голям мащаб на покупките на оръжие за украинските потребности. Това е полски заем за Украйна. Днес обсъдихме с министър-председателя опцията за взаимно бъдещо произвеждане на оръжие ", сподели президентът на Украйна, представен от УНИАН.
 
Канцеларията на украинския президент заяви, че по време на срещата в Киев Зеленски и Туск са разискали всички аспекти на двустранните връзки. Специално внимание бе отделено на отбранителната поддръжка.
На срещата страните разискаха и гаранциите за сигурност и присъединението на Полша към взаимната декларация на Г-7, контрактувана във Вилнюс.
 
" Благодарен съм за готовността да стартираме работа по двустранно съглашение сред нашите страни. Но съм сигурен, че съглашението може да бъде доста амбициозно, тъкмо от типа, от който се нуждаят нашите нации. Бих желал също по този начин да ви благодаря за взаимната работа с Полша по формулата за мир – Полша поддържа световните старания и взе участие в съответните срещи. Това е значимо ", акцентира Зеленски.
 
Освен това водачите разискаха обстановката на границата сред Украйна и Полша. Държавният глава акцентира значимостта на взаимното превъзмогване на всевъзможни проблеми - оптимално прагматично, в името на общите ползи.
 
" Обсъдихме с господин премиера, че на равнище държавни управления на нашите страни е допустимо да се решат всички сериозни въпроси, които съществуват ", сподели той.
 
Събеседниците обърнаха внимание и на въпроса за съдействието в енергийния бранш, опцията за увеличение и подсилване на енергийния капацитет. " Това се отнася по-специално за разширението на съответната инфраструктура, отнасяща се до енергийните връзки сред Украйна и Полша, нашите чиновници ще изработят всичко ", сподели Зеленски.
 
Държавният глава разиска и с полския министър-председател придвиждавенто на Украйна към Европейския съюз, по-специално обмяната на опит в съдействие с европейските институции.
 
Доналд Туск увери, че Полша ще се опита да помогне във всички аспекти на процеса на присъединение към Европейски Съюз, тъй че пълноправното участие на Украйна в Европейския съюз бързо да стане факт. " Ще си сътрудничим и във всички други формати, заради което осведомих господин президента, че Полша се причисли през днешния ден към взаимната декларация на Г-7, която беше призната на срещата на върха на НАТО във Вилнюс ", сподели полският министър председател.
 
Премиерът означи смисъла на украинско-полските бизнес планове, както и взаимните вложения в производството на оръжия и муниции. Той сподели още, че Полша възнамерява да взе участие във възобновяване на Украйна и полското държавно управление ще назначи комисар, който ще дава отговор за този въпрос.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР