Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши Европейския съюз със съд

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши Европейския съюз със съд
Коментари Харесай

Зеленски заплаши ЕС със съд

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши Европейския съюз със съд при положение на удължение на рестриктивните мерки върху вноса на украински селскостопански артикули. Това се споделя в обръщението му към срещата на върха на страните, участващи в Инициативата „ Три морета “.

„ Украйна е изрично срещу по-нататъшни ограничавания върху износа на наше зърно “,  каза Зеленски.

Той означи, че Киев “гледа умерено ” по какъв начин украинското зърно се трансформира в “източник на положителни приходи ” за някои европейски страни, занимаващи се с преправка и облага от логистика. Конкретно за украинския сегмент от европейската стопанска система не става дума за печелене на пари, а за оцеляване, акцентира президентът.

Зеленски “отделно ” се обърна към Европейската комисия, като сподели, че “основата на Европа ” е свободната конкуренция и “спазването на обещания ”. Според него Киев не пречи на конкуренцията, само че няма да “приеме безшумно нарушаването на тези обещания ”, в това число Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз.

“Ако би трябвало да се борим за Украйна и основите на нашата обща Европа в арбитражи, ние ще се борим в арбитражи, макар че не го желаеме. Ако би трябвало да се борим на платформите на интернационалните организации, ще се борим и там, “, закани се той.

На 15 септември изтича възбраната, наложена от Европейската комисия за импорт на зърно от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Проблемът с разширението към момента не е решен. Полският министър на земеделието и развиването на селските региони Робърт Телус съобщи, че Полша, Словакия, България, Унгария и Румъния ще се извърнат към Европейската комисия за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна до края на годината. В Киев обявиха, че изрично не са съгласни с сходни проекти и приканиха управлението на Европейски Съюз да откри “балансирано решение ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР