Президентът на Украйна Володимир Зеленски разказа в интервю за британския

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разказа в интервю за британския
Коментари Харесай

Зеленски разказа за покушенията срещу себе си, допусна възможността за атентат срещу Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски описа в изявление за английския таблоид The Sun за покушенията против себе си и позволи Украйна да се възползва от шанса да убие Путин, в случай че се появи такава опция.

" Това е война и Украйна има цялостното право да се пази ", посочи Зеленски, представен от УНИАН.

В бронирания си офис-крепост в центъра на Киев Зеленски споделя на публицистите от английския вестник за покушенията против себе си и за новия съветски проект за отстраняването му.

" Първият опит е доста забавен точно тъй като е първи, след това всичко потегля в нормалното русло. Първоначално хората не знаят какво да вършат и всичко наподобява доста ужасно. А по-късно разузнаването просто изяснява всички детайлности, че още една група е пристигнала в Украйна, с цел да се опита да реализира това " споделя Зеленски.

Първият опит за убийството на Зеленски беше в първия ден на съветската инвазия, когато съветски комадноси бяха спуснати с парашути в Киев, с цел да го убият, напомня The Sun.

Охраната на Зеленски барикадирала офиса му с спонтанни барикади. Най-близките му сътрудници били въоръжени с пушки и бронирани жилетки. Един от тях споделя, че офисът замязял на лудница.

Но когато английски и американски чиновници предложили Зеленски да се изтегли от столицата заради опасения, че тя може да падне до часове, той дава отговор със станалите към този момент легенда думи: " Имам потребност от боеприпаси, не от транспорт, " напомня The Sun.

" Преживях 5-6 опита за нападение от страна на Путин. Първият е най-интересният. После се получава като с Covid, става по-лесно, " разяснява Зеленски.

През август украинската контраразузнавателна работа – СБУ – съобщи, че е осуетила скрит план за убийството му с въздушен удар по южния град Николаев.

СБУ заяви, че е арестувала жена, упрекната в предаване на детайлности от визитата му в Русия.

Един от помощниците на господин Зеленски сподели, че са били осъществени минимум дузина покушения против живота му през първите няколко седмици от войната.

Но когато The Sun попита какъв брой тъкмо заговора е оживял, той призна: „ Наистина не знам. “

Според президента волята на украинския народ да разгроми Русия на Путин остава мощна.

Хората са изтощени от непрестанните въздушни офанзиви и бомбардировки, от унищожаването на техните домове и убийствата на околните им, признава Зеленски.

" Но когато ги попиташ желаят ли да се предадат на Русия, да предадат земите ни, отговорът ще бъде - Не. Ние сме подготвени да удържим ", безапелационен е той.

Той не дава отговор на директния въпрос на журналиста правила ли е Украйна покушения против проруски дейци в окупираните територии.

" Не мога да разисквам с вас каквито и да било спецоперации на украинското разузнаване, секретните служби или някакви спецподразделения. Има някои моменти, които не обсъждаме ", прибавя Зеленски.

На въпрос дали Украйна би се възползвала от шанса да убие Путин, в случай че се появи такава опция, Зеленски дава отговор:

" Това е война и Украйна има цялостното право да пази земята си ".

Операция " Майдан-3 "

Зеленски твърди, че Москва, както и преди, доста желае да го в профил от властта. Една от интервенциите на руснаците е планувана за края на 2023 година

" Операцията е наречена " Майдан-3 ", с цел да смени президента. Може би не посредством ликвидиране. Те ще употребяват всички принадлежности, които са им налични ", споделя Зеленски.

Украинското разузнаване и задграничните сътрудници са получили информация за съветския проект, наименуван " Майдан 3 ".

Според данните, руснаците ще се опитат да посеят ерес в украинското общество и да провокират безпорядък в страната, с цел да я дестабилизират.

Липсата на прогрес на фронта и успехите в Черно море

Зеленски признава, че неналичието на прогрес е обезсърчила някои съдружници, които се съмняват дали Украйна може да изтласка съветските сили.

" Имаме потребност от повече сполучливи резултати на бойното поле, " споделя той, само че отхвърля изказванията на своя върховен военачалник (командващия ВСУ ген. Валерий Залужни, бел. ред.), че войната е стигнала до задънена улица.

Зеленски дава обещание да продължи битката и настоя, че войната " не е като на кино ".

Той акцентира, че неналичието на прогрес на сушата е уравновесена от триумфите в Черно море, което съгласно него е част от контранастъплението.

Поредица от удари с ракети и дронове против съветски военни кораби принудиха Путин да изтегли черноморския си флот на изток, позволявайки на Украйна да отвори кулоар за експорт на зърно, който обгръща западния бряг на морето.

" Ние в действителност унищожихме част от съветския флот. Успяхме. Накарахме ги да се реалокират. Те към този момент нямат такова тотално въздействие върху Черноморския район ", изяснява Зеленски.

Той призна, че хората са изтощени от войната, само че сподели, че няма предпочитание да се търси мир.

" Ние не имаме вяра, че Путин и Русия желаят да спрат войната. Искат да ни убият. И ние желаеме правдивост. Затова не приказваме за мир непременно. Говорим за обективен мир, тъй като е доста значимо, когато приказваме за отмалялост, от кое място идва тя ", изяснява Зеленски.

" Трудно ли е на бойното поле? Да. Но да се сприятеляваме или да седнем на масата на дипломацията с Русия в този момент? Не! ", безапелационен е украинският президент.

Зеленски изключи провеждането на избори, които трябваше да са идната година, настоявайки, че е нелегално при въведеното военно състояние, невероятно заради войната и ще раздели страната, когато хората са съсредоточени върху битката с Русия.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР