Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря в Киев с представители

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря в Киев с представители
Коментари Харесай

Активните бойни действия в Украйна продължават, делегация на МААЕ пристига в Запорожката АЕЦ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беседва в Киев с представители на МААЕ, 30 август 2022 година
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Делегацията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) се насочи към АЕЦ „ Запорожие “, която би трябвало да инспектира тази седмица. Това става на фона на яростни боеве в Херсонска област откакто украинската войска стартира контраатака.

Конвоят на специалистите от МААЕ е напуснал Киев в посока АЕЦ „ Запорожие “, заяви Ройтерс. От съображения за сигурност не се оповестява по кое време тъкмо експертите ще доближат централата и ще създадат ревизия.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски се срещна с екипа.

„ За страдание Русия не стопира провокациите в тъкмо тези места, от които задачата би трябвало да доближи станцията. Но се надявам екипа на интернационалната организация да може да стартира своята активност. Ситуацията в централата и Енергодар остава извънредно рискова. Рискът от нуклеарна злополука по никакъв метод не е намалял “, сподели Зеленски.

Най-голямата атомна централа в Европа е под съветски надзор от месец март, като през последните седмици Москва и Киев си разменят обвинявания за удари по нея, които заплашват безвредното й действие.

Продължава контраофанзивата на украинската войска в Херсонска област.

„ Военните ни се борят без спиране, “ съобщи Витали Ким, регионален шеф на прилежащия Николаевски район.

Киев заяви, че нанася удари по 3 основни моста над река Днепър за спиране на съветските снабдителни линии.

Според министерството на защитата в Москва украинските сили са били надвити при един от опитите си за офанзива и са понесли съществени жертви.
Зеленски: Активните бойни дейности не престават на всички фронтове
Продължава украинската атака за отвоюване на окупираната от съветските елементи Херсонска област.

Активните бойни дейности не престават на всички фронтове, съобщи във вечерното си послание украинският президент Володимир Зеленски. По-рано в Киев той се е срещнал с екипа на Международната организация за нуклеарна сила, който би трябвало тази седмица да инспектира АЕЦ „ Запорожие “. Най-голямата атомна централа в Европа е под съветски надзор, като през последните седмици Москва и Киев разменят обвинявания за удари по нея, които могат да доведат до нуклеарна злополука.

„ За страдание Русия не стопира провокациите в тъкмо тези места, от които задачата би трябвало да доближи станцията. Но се надявам екипът на интернационалната организация да може да стартира своята активност. Ситуацията в централата и в Енергодар остава извънредно рискова. Рискът от нуклеарна злополука по никакъв метод не е намалял “, съобщи Володимир Зеленски и повтори позицията, че единствено връщането на централата под украински надзор ще подсигурява нейното безвредно действие.

Вчера Киев заяви за пробив в първата линия на съветските отбрани, само че и че борбата за региона и самия град Херсон – един от ранните триумфи на съветската атака в Украйна – ще е продължителна. Украинската войска продължава с ударите по 3 основни моста над река Днепър, за спиране на съветските снабдителни линии.

Според министерството на защитата в Москва украинските сили са били надвити при един от опитите си за офанзива в Херсонска област и са понесли съществени жертви. Руските администрации в окупираните елементи на Донбас не престават да оповестяват за украински удари против цивилни цели.
Европейски Съюз ще стартира работа по основаване на задача за военна помощ за Украйна
Министрите на защитата на страните членки на Европейския съюз се съгласиха да стартират нужната работа за основаване на задача на Европейски Съюз за оказване на военна помощ на Украйна. Това заяви посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел след съвещание на министрите на защитата, състояло се в столицата на Чехия – Прага. Чехия е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

„ В ход са доста начинания за образование, само че потребностите са големи и ние би трябвало да осигурим координация и поредност на тези старания “, съобщи Борел.

„ Мога да кажа, че всички страни членки ясно показаха единодушие по този въпрос и по въпроса за започване на нужната работа за дефиниране на параметрите на задача на Европейски Съюз за военна помощ за Украйна “, сподели Борел.

Пред публицисти след срещата на министрите на защитата Борел заяви още, че Европейски Съюз е основал работна група за развиването на практиките по съвмести поръчки на страните от общността за попълване на оръжейните им ресурси, съобщи ТАСС.

Борел напомни също по този начин, че за половин година Европейски Съюз е доставил на Украйна въоръжения на стойност 2,5 милиарда евро.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР