Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична
Коментари Харесай

Зеленски: Г-н Радев, това не е конфликт, а война!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе прочувствена и доста сериозна тирада в лицето на българския държавен глава Румен Радев по време на срещата им. Повод за внезапното слово на украинеца бе фактът, че Радев по всякакъв начин се стремеше да заобикаля думата война, наричайки съветската експанзия " спор ". 
" Това не е спор, а война ", съобщи прочувствено украинският президент, очевидно раздразнителен от речта на българския си сътрудник. 
" Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна и войната, като средство за решение на проблемите. Още в първите месеци България подаде ръка на украинските жители, които търсят избавление от разразилия се спор - сподели Радев. - Току що подписахте един документ. Тази декларация е значима стъпка в развитето, само че аз не одобрявам даването на муниции, изключително от запасите на Бълагрия. Защото и аз, като президент и висш главнокомандващ, имам своите отговорности. Средата за сигурност е задоволително тревожна и в нашия район и още по-тревожно за всички нас е, че спорът уголемява своя тримерен обсег, придобива нови измерения. Бойните дейности стават все по-ожесточени, умират от ден на ден хора, измежду които и българи от огромната българса общественост в Укрйна. Това е сензитивна тематика, както и това, което става в Запорожката АЕЦ. И с всеки минал ден рискът за сигурността и мира в Европа пораства "
Според Радев " конфиктът се трансформира във война на безсилие, в световен стопански конфликт, който визира стопанската система на всички европейски страни. "  
" Продължавам да настоявам, че този спор няма военно решение и придоставянето на от ден на ден оръжия мъчно воде до такова решение. И е значимо да обръщаме внимание и на поредни старания за деескалация, за преустановяване на огъня, за търсене на мирни решения по пътя на дипломацията. ", сподели още Радев
На тези думи Зеленски отговори прочувствено.
" Благодаря за поканата на българското държавно управление. Подчертавам, че съм доста признателен, че хората на България фактически подслониха доста украинци - сподели той. - Надявам се хората на България схващат, че това не е спор, а война. При спор, страната не се напуща от милиони хора. Затова доста тъкмо знаем, че това не е спор, а война. "
Според Зеленски един от опитите за шантаж от страна на Русия е с цените на енергоносителите. " А и окупацията на Запорожката АЕЦ, това също не е спор, а война на безсилие - само че на Украйна, война за избиването на украинци. Това не е война за изтребване на жителите на света, а на украинци. "
" Вие казахте, че не подкрепяте доставките на муниции, като висш главнокомандващ, с цел да не отслабне вашата войска. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са разнообразни неща. Каквото и да имате, ще е незадоволително, за вашата войска, с цел да воювате с Русия, в случай че пристигна тук. Затова е добре да се дава на хората да се пазят, с цел да не пристигна войната при вас, при поляците, румънците - войната няма разстояние, мога да ви кажа. Недай боже, да стане някоя покруса и да сте на моето място, и в случай че не ви оказват помощ какво ще вършиме тогава? Ще кажете: " Путин, взимай български територии? ". Не, сигурен съм, че няма да го извършите и да допуснете компромис със суверенитета на страната си. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, само че ми се ще да разберете. Убеден съм, че един ден ще сме членове на Европейски Съюз и съм уверен, че Укрйана и Европа би трябвало да имат общи полезности. Защото Русия желае да разрши НАТО и Европейски Съюз, това са техните цели, разбирате ли? Разбирате ли, той желае да ни унищожи, а ние желаеме посто да живеем. Ето това е! "
След тази прочувствена тирада Радев отвърна, че няколко пъти е споделил " война ". Но на фона на описа на Зеленски за жертвите и зверствата на съветските войски, заприказва за терзанията си от инфлацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР