Президентът на Украйна Володимир Зеленски празнува днес 45-ия си рожден

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски празнува днес 45-ия си рожден
Коментари Харесай

Зеленски празнува 45-ия си рожден ден на фона на война, оставки и доставки

Президентът на Украйна Володимир Зеленски чества през днешния ден 45-ия си рожден ден на фона на война, оставки в държавното управление и доставки на въоръжение от Запада. Ето по какъв начин го поздрави брачната половинка му Олена:

" Хората постоянно ме питат по какъв начин си се трансформирал през тази година. А аз постоянно давам отговор: " Не се е трансформирал. Същият си е. Същото момче, което срещнах, когато бяхме на седемнадесет. Но в действителност някои неща са се трансформирали: усмихваш се много по-малко. Като на тази фотография... Пожелавам ти да имаш повече аргументи да се усмихваш. И ти знаеш какво е належащо за това. Всички го знаем. Достатъчно си твърдоглав. Важното е да си здрав. ", написа Зеленская под фотографията със брачна половинка си в Instagram.

Същевременно Зеленски през днешния ден подписа промени в Наказателния кодекс на Украйна, с които се стяга отговорността на военните за несъблюдение на заповеди, овакантяване на бойното поле или военна част. Съдилищата към този момент няма да могат да постановат понижени или условни присъди за такива закононарушения. Освен това се усилват периодите на наказванията за административни нарушавания, като да вземем за пример използването на алкохолни питиета от военнослужещи.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний по-рано се изрече в поддръжка на промените, до момента в който правозащитници обявиха, че законът доста лимитира главните права на военните на правна отбрана.

В същото време стана известно, че Залужний е получил един милион $ в завещание от американеца от украински генезис Грегори Степанец, написа в. " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на фамилията на Степанец.

Изданието на прецизира дали украинският военачалник се е познавал с американеца или е имал кръвна връзка с него. Залужний е предал наследството на украинската войска, добавя вестникът, като се базира на фамилията на Степанец и на пресслужбата на украинските въоръжени сили.

В същото време серия оставки, уволнения и преназначения в Украйна поради корупционен скандал, касаещ доставките за украинските сили и поради други медийни разкрития и в същото време все по-ясна вероятност за доставки на танкове " Леопард 2 ", са двете водещи вести, свързани с тематиката за Украйна от последните няколко дни, обобщава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Петима регионални шефове, четирима заместник-министри, двама управителни фрагменти на държавна организация, заместникът на основния прокурор и заместник-ръководителят на президентската администрация се разделят с постовете си в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски отбрани през вчерашния ден вечерта решенията за премахване на висшите украински представители. Той ги дефинира като нужни, с цел да има една мощна държавност в Украйна.

" Това е заслужено, това е належащо за нашата отбрана и това оказва помощ за нашето доближаване с европейските институции ", акцентира Зеленски в ежедневното си послание. " Всички вътрешни проблеми, които пречат на страната да стане по-силна, в този момент са в развой на споразумяване и ще бъдат уредени още повече в бъдеще ", добави той.

Съединени американски щати и Европейски Съюз приветстваха през вчерашния ден бързите решения на украинските управляващи. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че доколкото му е известно никаква американска помощ не е била отклонена в границите на тези афери и даде обещание строго наблюдаване на потреблението на отпуснатите на Украйна милиарди долари помощи.

Приветстваме сериозното отношение на украинските управляващи, съобщи пък представител на Европейската комисия. От Украйна се чака да увеличи битката с корупцията, изключително на високо ниво, с следствия и поредност в преследването и повдигането на обвинявания, като част от процеса на подготовка за присъединение към Европейски Съюз, добави той.

В началото на оставките бе скандал, обвързван с контракт, подписан от министерството на защитата на хипотетично повишена цена и касаещ хранителни артикули, предопределени за военнослужещите. Според следствие на осведомителния уебсайт ZN.UA договорът на стойност 13 милиарда гривни (около 324 милиона евро) е подписан по цени, които са два-три пъти по-високи от цените в действие на главните хранителни артикули. В резултат на този скандал заместник-министърът на защитата Вячеслав Шаповалов подаде оставка. Но украинският министър на защитата Олексий Резников изрично отхвърли изказванията, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на мощно повишени цени. Според него най-очевидната цел на тези информации е да се подкопае доверието в министерството на защитата в доста значим миг ", добавя ДПА.

Заради този скандал ръководещата партия в Украйна " Слуга на народа " изготви проектозакон, целящ да ускори прозрачността в региона на доставките за армията, съобщи Ройтерс. Анастасия Радина, началник на парламентарната комисия по антикорупционните въпроси, съобщи, че законопроектът ще направи наложително цените, платени за покупките на артикули и за даване на услуги за армията, да бъдат оповестявани в съответните публични интернет уеб сайтове.

Но през последните месеци и други висши украински представители бяха упреквани в други нарушавания, добавя Франс прес. Заместник-шефът на украинската президентска администрация Кирило Тимошенко бе упрекнат през октомври, че употребява за персонални потребности възложен на украинската страна от " Дженеръл мотърс " джип, който е трябвало да се употребява за превозване на филантропични помощи. Той напусна поста си, а на негово място през вчерашния ден вечерта бе обявено, че е назначен Олексий Кулеба, който пък напусна поста си на регионален шеф на Киевска област.

Заместник-главният прокурор Олексий Симоненко пък бе упрекнат, че наскоро е бил на почивка в Испания в миг, в който пътуванията зад граница за мъже във възраст да се борят на фронта, са неразрешени, в случай че пътуванията не са за професионални цели.

Областните шефове на Днепропетровска, Запорожка, Сумска и Херсонска област също напуснаха постовете си през вчерашния ден. Валентин Резниченко, регионалният шеф на Днепропетровска област, бе упрекнат през ноември от няколко медии, че е присъдил контракт за осъществяване на социална поръчка за ремонт на пътища в размер на десетки милиони евро на компания, съоснована от неговата другарка, която е треньор по фитнес. Името на Резниченко, както и имената на Олександър Старух, Дмитро Живицки и Ярослав Янушевич, които се отдръпнаха от постовете си на регионални шефове на Сумска, Херсонска и Запорожка област през вчерашния ден, попадат в правосъдни следствия.

Анатолий Янкевич и Виктор Вишьнов, заместник- ръководители на украинската Служба за морски и речен превоз също бяха отстранени.

Други уволнения предшестваха оставките, оповестени във вторник. В неделя заместник-министърът на инфраструктурата Васил Лозински бе задържан и упрекнат, че е получил рушвет от 400 000 $ за улеснение на покупката на генератори на раздути цени в миг, в който страната претърпява рецесия с тока поради съветския обстрел против енергийната инфраструктура.

Павло Халимон, заместник-ръководителят на президентската партия " Слуга на народа ", бе уволнен в понеделник на фона на обвинявания, свързани със закупуване на парцел в Киев.

Украйна е на 122-о място от 180 места в Индекса за усещане на корупцията на " Трансперънси интернешънъл " за 2021 година

Според украинския мозъчен концерн Център за икономическа тактика общата стойност на западната помощ за Украйна би могла да възлезе за 2023 година на 100 милиарда $, от които 40 милиарда за въоръжените сили.

Говорейки за помощ за Украйна, през днешния ден в 12 ч. по Гринуич се чака немският канцлер Олаф Шолц да приказва пред долната камара на Народното събрание и евентуално да даде зелена светлина за доставката на танковете " Леопард 2 " на Украйна, оповестиха немските медии " Шпигел " и Ен Ти Ви. А в Туитър Свободната демократическа партия, която е в държавното управление на Шолц, разгласи: " Германия изпраща танкове " Леопард " на Украйна, показва Франс прес.

Варшава, която желае да сътвори коалиция от страни, подкрепящи Украйна с танкове " Леопард 2 ", още през вчерашния ден публично изиска от Берлин позволение в тази тенденция. Говорител на немското държавно управление даде обещание да отговори на това искане с подобаващата експедитивност. А немският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че особено е насърчил партньорски страни, които имат танкове " Леопард 2 ", подготвени да бъдат ситуирани, да стартират да образоват на тях украинските сили. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг приветства това ясно обръщение от страна на Писториус. А представителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни, че доставките на сходни танкове няма да донесат нищо положително на руско-германските връзки.

Англия пък към този момент разгласи, че ще достави на Украйна 14 тежки танка " Чалънджър 2 ". А съгласно " Уолстрийт джърнъл " Съединени американски щати обмислят също най-сетне да доставят на Киев щурмови танкове " Ейбрамс М1 ". Според Ей Би Си става дума за изпращане на сред 30 и 50 танка в границите на американската самодейност за поддръжка за сигурността на Украйна. Тя допуска министерството на защитата да подписа съответните контракти с производителите, а не да се дава дадена техника непосредствено от запасите на Пентагона. В резултат на това първите танкове биха могли да бъдат доставени минимум след година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР