Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в петък закон, с

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в петък закон, с
Коментари Харесай

Украйна официално премества Коледа на 25 декември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в петък закон , с който се реалокира формалният празник Коледа на 25 декември от 7 януари, деня, в който Руската православна черква го отбелязва.

В обяснителната записка, приложена към закона, се споделя, че задачата му е да се " изостави съветското завещание " , в това число това за " налагане на празнуването на Коледа " на 7 януари. В него се цитира " безмилостната, сполучлива битка на украинците за тяхната еднаквост " и " желанието на всички украинци да живеят живота си със личните си обичаи, празници ", подхранван от 17-месечната експанзия на Русия против страната.

Миналата година някои украинци към този момент означиха Коледа на 25 декември в жест, който представляваше обособяване от Русия, нейната просвета и религиозни обичаи.
 Коледа на 25 декември - това желаят множеството украинци
Коледа на 25 декември - това желаят множеството украинци

Църквите следват желанието на хората

Законът също по този начин реалокира Деня на украинската държавност на 15 юли от 28 юли, а Деня на бранителите на Украйна на 1 октомври от 14 октомври.

Руската православна черква, която претендира за суверенитет над православието в Украйна, и някои други източноправославни църкви не престават да употребяват античния Юлиански календар. Коледа се пада 13 дни по-късно по този календар, в сравнение с по григорианския календар, употребен от множеството църковни и всемирски групи.

Католическата черква за първи път приема актуалния, по-астрономически акуратен григориански календар през 16 век. Оттогава протестантите и някои православни църкви съгласуваха личните си календари за задачите на изчисляването на Коледа и Великден.

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това провокира сред Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна черква, която допреди съветската експанзия бе подчинена на Московската патриаршия,, което беше тежък удар по престижа на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се смята за доста доближен на Путин и.
 Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени Обновена
Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР