Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира за сряда, 12 юли,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира за сряда, 12 юли,
Коментари Харесай

Зеленски с поредица важни срещи във Вилнюс в сряда

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява за сряда, 12 юли, поредност от двустранни срещи в границите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Според президента предпочитан въпрос по време на полемиките ще бъде отбраната на Украйна , оповестява УНИАН.

" Благодарен съм на сътрудниците за тяхната подготвеност да подхващат нови стъпки. Повече оръжия за нашите бойци - повече отбрана на живота за цяла Украйна. Ще донесем нови значими принадлежности за отбрана на Украйна ", сподели президентът.

Зеленски добави, че за на следващия ден са планувани двустранни срещи с американски, канадски, немски, английски, холандски, японски и други сътрудници.

" Планира се и първото учредително съвещание на Съвета Украйна-НАТО ", посочи президентът.

Припомняме, че във Вилнюс стартира срещата на върха на НАТО, която ще продължи и в сряда. По-специално водачите на НАТО се съгласиха да отстранен условието за довеждане докрай на Плана за деяние за участие на Украйна. Въпреки това те ще могат да поканят Украйна, в случай че всички страни се спогодят.
 Зеленски: Би било неуместно, в случай че НАТО не дефинира период за присъединението на Украйна
Зеленски: Би било неуместно, в случай че НАТО не дефинира период за присъединението на Украйна

Източници споделят че тази действителност е съвсем дефинитивна и че Украйна би трябвало да я одобри

Освен това през днешния ден Украйна публично образува коалиция за образование на украински водачи на самолети F-16 . Меморандумът е подписан от 11 страни сътрудници, които ще организират ученията. Освен Украйна в обединението влизат Дания, Холандия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Англия.

Зеленски към този момент съобщи, че би било неуместно, в случай че на Украйна не бъде препоръчана времева рамка за участие в НАТО на идната среща на върха на алианса в Литва.

Президентът и неговият екип поставят напън върху НАТО, с цел да се откри явен път за присъединение на Украйна, откакто войната завърши.

Той сподели, че продължаващата неустановеност по отношение на участието на Украйна в НАТО би означавала, че " е оставена опция за пазарлъци (за) участието на Украйна в НАТО в договарянията с Русия.

" А за Русия това значи мотивация да продължи своя гнет ", сподели той.
 НАТО изпраща
НАТО изпраща " мощно обръщение " за участието на Украйна, само че без да дава график

Киев няма да получи директна покана за присъединение

Зеленски удостовери, че ще участва на срещата на върха и съобщи: " Несигурността е уязвимост. И аз намерено ще обсъдя това на срещата на върха. "

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели във вторник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е склонен " с формулировката, която предложихте във връзка с бъдещето на присъединението на Украйна към НАТО ".

Туитът на украинския водач повдигна някои вежди във Вилнюс.

" Критичен съм към доста аспекти и изключително към отношението на някои съдружници, само че считам, че това не е премислен и почтен метод ", сподели върховен посланик от Централна Европа, добавяйки, че Зеленски " стига прекомерно надалеч ".

Някои дипломати споделиха, че схващат възприятията на украинския водач.

" Разочарованието му е разбираемо поради нападателната война на Русия ", сподели първият почитан посланик на НАТО. " Винаги съдружниците би трябвало да се съгласят с официалното съобщение. Срещата на върха ще покаже твърда и непоклатима поддръжка за Украйна.

Втори посланик от НАТО добави: " Ние почитаме всичко, което той споделя. Защото те са в средата на война и е разбираемо, че имат най-големи упования.

Но, дипломатът акцентира, " каквато и да е формулировката в нашето официално съобщение, всички съдружници са съгласни, че бъдещото законно място на Украйна е в НАТО и единствено ние и те можем да вземем решение за това. Така че вероятността за участие е несъмнено ясна и мощна. "
 Зеленски: Срещата на върха във Вилнюс би трябвало да удостовери, че Украйна е в действителност член на НАТО
Зеленски: Срещата на върха във Вилнюс би трябвало да удостовери, че Украйна е в действителност член на НАТО

Позиция на Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР