Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит на Дмитро Коцюбайло,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит на Дмитро Коцюбайло,
Коментари Харесай

Зеленски отдаде почит на прочут украински командир, убит в боевете в Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде респект на Дмитро Коцюбайло, фамозен украински пълководец, прочут с прякора Да Винчи, съобщи Ройтерс.

Командирът завоюва благосклонностите на сънародниците си, тъй като бе посветил целия си живот в битка против Русия и нейните проксита, отбелязва организацията. Да Винчи, който беше на 27 години, оглавяваше звено, наречено " Вълците на Да Винчи ". Той беше погубен тази седмица в боевете в Бахмут, в Източна Украйна.

Ковчегът с тленните остатъци на Да Винчи бе изложен за поклонение в златокуполната катедрала " Свети архангел Михайл " в Киев. Там се появи украинският президент Володимир
Зеленски, с цел да сложи цветя пред ковчега на фамозния пълководец. Придружаваше го пристигналата по-рано в Киев премиерка на Финландия Сана Марин.

" Боли, когато губим нашите герои. Смел, смел, мощен, предан на себе си и на страната ", по този начин Зеленски разказа Да Винчи. На церемонията участваха и украинският министър на защитата Олексий Резников и главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни. 

Зеленски сподели, че е връчил на майката на Да Винчи - Оксана Коцюбайло, " Кръст за военни заслуги ", който той присъжда посмъртно на сина й. " Ние в никакъв случай няма да го забравим и постоянно ще бъдем признателни на него ", съобщи Зеленски по отношение на командира.

Миналата година украинският президент разгласи Коцюбайло за " воин на Украйна ", като това стана преди началото на пълномащабната съветска инвазия в тази страна.

Коцюбайло играеше значима роля в боевете против проруските сепаратисти в Източна Украйна от началото на въоръжения спор през 2014 година Свързан с крайнодясното придвижване " Десен бранш ", той беше една от водещите фигури в националистическите групи в страната.

Някои от тях участваха и в митингите от 2014 година, които смъкнаха от власт тогавашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Критици споделят, че радикализмът и предисторията на принуждение на групите са помогнали на съветските медии да ги показват като неонацисти, заплашващи рускоговорящите хора в Украйна, показва Ройтерс. 

Президентът на Русия Владимир Путин оправда нашествието в Украйна с това и съобщи, че тя е единственият метод да се избави  Украйна от неонацистите, подкрепяни от западните съдружници, които желаят да разрушат Русия.

Киев и Западът отхвърлят тези изказвания и разказват спора като присвояване на територии, което ще се провали. В Русия прокремълски коментатори и ръководителят на военната група " Вагнер " Евгений Пригожин честваха гибелта на Коцюбайло.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР