Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пристигането си в Букурещ

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пристигането си в Букурещ
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Румъния за среща с Клаус Йоханис

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи идването си в Букурещ в обществените мрежи.

" Пристигнах в Букурещ, Румъния, за диалози с Клаус Йоханис и за подсилване на нашите добросъседски връзки ", гласи неговият пост в „ X “.

" Румъния е другар, който ни се притече на помощ в най-мрачния ни ден и чиято поддръжка става все по-силна с времето. Сигурен съм, че това посещаване ще бъде от изгода и за двата ни народа. "

" Румъния се причисли към Европейски Съюз, с цел да се причисли към него: Президентът на Украйна Володимир Зеленски се чака в Букурещ през днешния ден, 10 октомври, за първото си публично посещаване в Румъния. Той ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис в двореца " Котрочени " за публични диалози и взаимна конференция, заяви „ Румъния Инсайдър “.

По-късно през днешния ден са планувани и срещи с ръководителите на румънския парламент и министър-председателя.

" Посещението удостоверява още веднъж продължаването на безусловната поддръжка на Румъния за Украйна в подтекста на противозаконната война на Русия против тази страна, както и специфичния темперамент на двустранните връзки сред Румъния и Украйна, техния капацитет и нуждата от разискване на най-високо ниво на планове и тематики от общ интерес ", обявиха от румънската президентска администрация.

Двамата държавни глави ще обсъдят методите за по-нататъшно подсилване на огромните ограничения, решени и прилагани от Румъния в поддръжка на Украйна, както и обстановката със сигурността в района и Черно море и нужните стъпки за нейното ръководство.

" В същото време президентът на Румъния ще акцентира на градивните и прагматични подходи в предпочитаните области на двустранното съдействие и общия интерес, по-специално разширението на трансграничните връзки, развиването на икономическите връзки, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, както и цялостното ценене на правата на националните малцинства ", съобщи същият източник.

Според политически източници, представени от News.ro, Зеленски ще се срещне и с ръководителите на румънския Сенат и Камарата на депутатите Алфред Симонис и Николае Чиука, след което ще държи тирада в Народното събрание.

След това министър председателят Марсел Чолаку ще посрещне украинския водач в двореца " Виктория ".

Румънският президент Клаус Йоханис и украинският водач Володимир Зеленски се срещнаха по-рано през септември в Ню Йорк, където разискаха решения за преноса на украински селскостопански артикули./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР