Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е разговарял по

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е разговарял по
Коментари Харесай

Извънредна среща на Г-7 заради руските ракетни удари по редица градове в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че е разговарял по телефона с канцлера на Германия Олаф Шолц, като двамата са се съгласили за нуждата от изключителна среща на Групата на седемте развити международни стопански системи (Г-7) поради серията ракетни офанзиви на Русия против Украйна в понеделник, съобщи Ройтерс.

„ Разбрахме се с канцлера на Германия Шолц,  който ръководи Г-7, за незабавна среща на групата “, написа Зеленски в „ Туитър “.

„ Предвидена е и моя тирада, която ще опиша за терористичните офанзиви от РФ (Руската федерация). Обсъдихме и въпроса за възходящ напън върху РФ и помощта за възобновяване на развалената ни инфраструктура “, уточни още украинският президент.
Зеленски съобщи, че ще убеждава Съединените щати, Германия, Англия, Франция, Италия, Канада и Япония да усилят натиска над Москва.
Днешните удари бяха нанесени по цивилни цели и разнообразни типове инфраструктура като в Киев, по този начин и в други региони на Украйна, които са надалеч от актуалните бойни дейности.

Поразени 11 стратегически обекта в 8 района, написа в „ Телеграм “ украинският министър председател Денис Шмигал, като предизвестява за вероятни спирания на тока, водоснабдяването и връзките.
Руските ракетни набези провокират остри интернационалните реакции.
„ Подобни дейности нямат място в 21-ви век “, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Полският външен министър Збигнев Рау назова офанзивите „ безчовечие и военно закононарушение “, а английският му сътрудник Джеймс Клевърли даде обещание още „ материална поддръжка “ за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон удостовери цялостната си поддръжка за Украйна в диалог с сътрудника си Володимир Зеленски и изрази уговорката на Франция да усили помощта, в това число военно съоръжение, показаха от Елисейския замък.

От своя страна Китай прикани за усмиряване на обстановката. Говорител на външното министерство в Пекин изрази вяра за скорошна деескалация на спора.

Източник: БНР
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР