Президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да бъде поканен да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да бъде поканен да
Коментари Харесай

Партиите няма да поканят Зеленски да говори на откриването на парламента

Президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да бъде поканен да направи видеообръщение на откриването на 48-о Народно заседание на 19 октомври. Предложението за това, което в понеделник ГЕРБ-СДС внесоха в деловодството на Народното събрание, не събра задоволително поддръжка.

На свиканата от тях среща във вторник се отзоваха единствено от " Продължаваме промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ) и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " отхвърлиха да вземат участие.

" Коалиция ГЕРБ-СДС предложи чуването на Зеленски да бъде знаково, в първия ден на Народното събрание, само че това не беше подкрепено от сътрудниците от Политическа партия и Демократична България. За страдание, не беше реализирано такова решение, само че постигнахме единогласие въпросът за чуването му пред Народното събрание да се разиска на първия председателски съвет ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Надежда Йорданова от Демократична България добави, че е решено покана към Зеленски да бъде отправена съгласно неговата стратегия и програмата на Народно събрание. Тя сподели още, че най-хубавият метод за отправяне на сходна покана е след конституирането на Народното събрание, когато ще бъде подложен и въпросът за даване на оръжие на Украйна.

„ Още в първия работен ден Демократична България ще внесе предложение за решение за даване на военна помощ за Украйна ”, удостовери Йорданова желанията на групировката, които бяха обявени незабавно след изборите.

Никола Минчев от Политическа партия също сподели, че желаят чуване на Зеленски в Народното събрание, само че не считат, че е уместно това да стане на първото тържествено съвещание. Според него има болшинство и първият ръководител ски съвет ще вземе такова решение.

Той посочи, че ще поддържат законопроекта за изпращане на военна помощ на Киев, каквито поръчка направиха и от ГЕРБ.

От Движение за права и свободи разясниха, че по принцип " нямат нищо срещу " украинският президент да се включи в откриването. Сезгин Мехмед обаче посочи, че на председателския съвет ще бъде съобразено по кое време ще е най-удобно да бъде направена видеовръзка с него.

Още сутринта водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че тази среща е " непотребна ", по тази причина социалистите няма да вземат участие в нея. На собствен ред тя предложения партиите на среща в понеделник, с цел да обсъдят незабавни ограничения по основните за жителите тематики като ниските приходи и бюджета.

От " Възраждане " също не пристигнаха, само че водачът на партията Костадин Костадинов се появи пред Народното събрание след срещата и разяснява:

„ Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и по кое време ще стартираме да се занимаваме с проблемите на България ”.

Така той се присъединявал към позицията на президента Румен Радев, който по-рано парламентарните сили, че се " надпреварват коя по-бързо ще загърби същинските проблеми на българите ".

От партията на Стефан Янев „ Български напредък ” пък излязоха с писмена сходна позиция:

„ Смятаме, че нашите гласоподаватели желаят да чуят в незабавен порядък по какъв начин ще стартираме да решаваме непосредствените им проблеми, като повишението на цените, инфлацията и цялостната икономическа рецесия. Очакват да се сформира работещо държавно управление. Вместо това подготвителните срещи за разкриване на националното заседание се политизират ”.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " се оповестиха и против решението посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и краткотрайно ръководещият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат поканени на откриването на Народното събрание. Предложението пристигна от Демократична България, които получиха поддръжка от ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Движение за права и свободи. От " Български напредък " не се възпротивиха.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР