Президентът на Украйна Володимир Зеленски не вярва, че Москва ще

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски не вярва, че Москва ще
Коментари Харесай

Зеленски не вярва, че Русия ще използва ядрено оръжие. Китай призова за спиране на огъня

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не има вяра, че Москва ще употребява нуклеарни оръжия във войната в Украйна. Това съобщи той в изявление за немската телевизия " Билд ", представено от световните организации и Българска телеграфна агенция.

" Не имам вяра, че тези оръжия ще бъдат употребявани. Не имам вяра, че светът ще го остави да направи това ", сподели Зеленски, визирайки Путин и говорейки посредством преводач. В телевизионно послание по-рано през днешния ден съветският президент разгласи активизирането на 300 000 резервисти в Русия в поддръжка на съветската акция в Украйна и заплаши Запада с потребление на нуклеарно оръжие.

" Утре Путин ще може да каже: " Ние желаеме и част от Полша с изключение на Украйна, другояче ние ще използваме нуклеарни оръжия ", съобщи Зеленски и прикани светът да не прави взаимни отстъпки с сходни закани.

По думите му, Украйна ще продължи офанзивата, до момента в който украинските територии, окупирани в този момент от съветските сили, не бъдат освободени.

Относно частичната готовност на резервистите в Русия украинският водач сподели: " Путин желае да удави Украйна в кръв , включително и кръвта на личните си военни. Той има потребност от една войска от няколко милиона души, които да дойдат при нас, тъй като той вижда, че една огромна част от тези, които идват тук, дезертират ".

Според Зеленски решението на съветския държавен глава да активизира отчасти резервистите, с цел да ускори силите си в Украйна, е знак, че Москва има проблеми.

" Ние знаем към този момент, че той активизира кадетите, едни момчета, които не можеха да се бият. Те не можеха даже да завършат образованието си ", сподели още президентът на Украйна.

В изявлението президентът сподели още, че никой не знае по кое време ще завърши войната. Той съобщи, че възможни диалози с Владимир Путин за завършек на войната в Украйна може да има единствено в случай че съветският президент изтегли силите си от украинска територия. По думите на Зеленски, Украйна не може да въздейства по въпроса по кое време ще завърши ръководството на Путин в Русия, само че Киев желае да приказва с Москва от позицията на мощния.

 Китай прикани за " преустановяване на огъня "

Пекин прикани за " преустановяване на огъня " в Украйна " чрез разговор ", откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност, заяви Франс прес.

" Суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало бъдат спазвани, задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации би трябвало да се следват, законните терзания за сигурността на всички страни би трябвало да бъдат взимани под внимание и всички подобаващи старания за спокойно решение на рецесиите би трябвало да се поддържат ", сподели на конференция Ван Вънбин, представител на китайското министерство на външните работи.

" Призоваваме страните в спора към преустановяване на огъня посредством разговор и съвещания, както и да намерят решение, което урежда всички законни терзания за сигурността на страните допустимо най-скоро ", съобщи Ван. Той добави, че " Китай приканва всички страни в спора да изгладят разликите си по верния метод - посредством разговор и съвещания, и е подготвен да работи с интернационалната общественост, с цел да продължи да упражнява градивната си роля за деескалация на обстановката ".

 Снимка: БТА/AP

 Генералният секретар на НАТО разкритикува " рисковата нуклеарна реторика " на Путин

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува съветския президент Владимир Путин, който съобщи през днешния ден, че е подготвен да употребява против Запада всички средства в своя боеприпас.

" Това е рискова нуклеарна реторика ", съобщи Столтенберг в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. В същото време той означи, че това " не е нещо ново, (Путин) към този момент го е правил неведнъж ". " Ще запазим успокоение и ще продължим да поддържаме Украйна ", даде обещание генералният секретар на НАТО.

В изявление за Ройтерс Столтенберг сподели, че първата готовност на Русия след Втората международна война не е изненада, само че ще докара до ескалация на спора, почнал с съветското настъпление на 24 февруари.

Според генералния секретар на НАТО дейностите на съветския президент демонстрират " че войната не върви съгласно проектите му ". Ясно е, че Путин е направил " огромна неточност в сметките ", добави Столтенберг.

Руският президент свика 300 000 резервисти да се бият в Украйна и поддържа проект за анексиране на части от страната, като загатна пред Запада, че е подготвен да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани Русия.

" Ще се погрижим в Москва да схващат вярно по какъв начин тъкмо ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е обстановката и какви оръжия може да употребяват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е повода, заради която бяхме толкоз ясни в връзката си с Русия що се отнася до невижданите последствия ", акцентира генералният секретар на НАТО, визирайки вероятно потребление на нуклеарни оръжия от страна на Русия.

 Снимка: БТА/AP

Руските въоръжени сили дадоха доста жертви и означават неуспехи на бойното поле в Украйна. При украинската контраатака този месец те бяха прогонени от региони, които бяха завладяли в североизточната част на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР