Президентът на Украйна Володимир Зеленски е взел категорично решение, че

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е взел категорично решение, че
Коментари Харесай

The Financial Times с парещи вести за уволнението на Залужни от Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е взел изрично решение, че ще освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това оповестява английският вестник The Financial Times (FT), като се базира на четирима " осведомени източника ".

Събеседниците на редакцията настояват, че в понеделник Зеленски публично е предложил на Залужни пост на консултант по защитата, само че генералът е отказал.

" Двама от тях споделиха, че Зеленски ясно е дал да се разбере на Залужни, че без значение дали ще одобри позицията, ще бъде уволнен от настоящия си пост ", написа FT, представен от " Фокус ".

В същото време и четиримата източника на вестника настояват, че въпреки решението за уволнението на Залужни към този момент да е взето, формалната оставка може да бъде оповестена на по-късен стадий заради приключване на информацията за отстраняването на топ генерала в медиите.

Никой от събеседниците на FT не прецизира кой ще бъде назначен на поста главнокомандващ ВСУ вместо Залужни. Вероятни претенденти са командващият Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски и началникът на Главното разследващо ръководство Кирило Буданов. И двамата се считат за близки до Зеленски.

Редом с това обаче се появи информация, че началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов в последния миг е отказал да заеме поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната, написа английското списание The Economist.

В понеделник някогашният народен представител от Върховната рада Борислав Береза заяви, че Залужни е бил отхвърлен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. От своя страна депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко означи, че двама негови източници удостоверяват тази информация. По-късно той съобщи, че Залужни е бил осведомен за освобождението му, само че към момента няма подобаващ декрет.

По-късно интернационалните медии разпространиха информация, че указът за Залужни към този момент е подписан и вместо него ще бъде назначен началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов. Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров от своя страна съобщи, че Зеленски не е уволнил Залужни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР