Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал международно разследване на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал международно разследване на
Коментари Харесай

Зеленски поиска международно разследване на сваления руски самолет до Белгород

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е изискал интернационално следствие на злополуката на съветски аероплан в сряда, заяви ДПА.

Новината идва, откакто по-рано международните организации оповестиха, че самолетът на Руската федерация Ил-76 в съветската Белгородска област . Москва упреква Украйна за случая и твърди, че на борда е имало 65 украински военнопленици, превозени за замяна с съветски жители. Според локалните управляващи няма оживели. Украйна към момента не е поела публично отговорност за случая.

Зеленски упрекна Москва, че " си играе с живота на украинските военнопленници ". " Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, възприятията на техните обичани хора и страстите на обществеността ", сподели той във вечерното си видеообръщение.

" Длъжни сме да установим всички обстоятелства в случая със самолета колкото се може по-добре, като се има поради, че злополуката е на съветска територия ", добави той. " Нашата страна упорства за интернационално следствие на злополуката ".

Украинското военно разузнаване също се пробва да разбере повече за украинските военнопленници, които се допуска, че са били на борда на разрушилия се аероплан.

Командващият украинските военновъздушни сили Микола Олешчук написа в Телеграм, че съгласно него задачата е Русия да злепостави Украйна, с цел да отслаби интернационалната помощ за страната. " Украйна има правото на самоотбрана и надлежно да унищожи средствата на въздушните набези на агресорите ", добави той.

По-рано в сряда Украйна удостовери, че размяната на военнопленници с Русия е била планувана за същия ден.

Депутатът от Държавната дума на Русия Андрей Картаполов твърди, че самолетът е бил свален от три ракети земя-въздух на Украйна. Според него различен аероплан, пренасящ 80 военнопленници, е летял след сваления аероплан, само че се е обърнал в точния момент.

Министерството на защитата на Украйна сподели в сряда, че към момента не може да удостовери, че офанзива от страна на украинските отбранителни сили е повода за свалянето на съветския военнотранспортен аероплан. Генералният щаб на Украйна, представен от уеб страницата " Украинска истина ", в началото сподели, че самолетът е превозвал ракети за съветските системи за противовъздушна защита С-300, като не беше известно да има военнопленници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР