Президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил принуден да направи

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил принуден да направи
Коментари Харесай

Нова драма в Киев: Сирски и Буданов отказали да сменят Залужни като главнокомандващ ВСУ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил заставен да направи противоположен завой в проектите си за рокада във военното управление на Киев. Причината – и началникът на Главното разследващо ръководство (ГРУ) Кирило Буданов, и командващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски са отказали предлагането да сменят Валери Залужни на поста главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), оповестява английският вестник The Times, като се базира на източници.

" И двамата са отхвърлили това предложение, което принуди Зеленски да отстъпи ", се споделя в публикацията, представена от " Фокус ".

Пояснява се, че постът на първо време е бил препоръчан на Буданов, а по-късно на Сирски. По данни на редакцията в границите на среща със Зеленски на 29 януари Залужни е предизвестил съветниците на президента, че техните оценки за военната обстановка са по-скоро позитивни, в сравнение с реалистични.


Според източници след тези изявления той е бил помолен да подаде оставка. Когато главнокомандващият ВСУ Украйна отхвърля да я подава, Зеленски го уведомил, че самичък ще подпише декрет за отстраняването му. Твърди се, че Залужни се е върнал в кабинета си и е споделил на подчинените си, че напуща.

" Събирам си нещата ", са думите на главнокомандващия към един от офицерите в стаята, съгласно информацията на изданието.

Източниците на редакцията допълват, откакто Залужни е уведомил подчинените си за уволнението си, интернационалните сътрудници, в това число Съединени американски щати и Англия, са изразили безпокойствие.

" Зеленски уволни главнокомандващия ВСУ, само че беше заставен да анулира решението си след напън от висшето военно командване и интернационалните сътрудници ", се споделя в публикацията.

В понеделник депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко, базирайки се на свои източници, разгласи, че Залужни е бил отхвърлен, само че текстът на самия декрет към момента не е оповестен. По думите му на главнокомандващия е бил препоръчан пост на дипломат, който той отказал.

В същото време английското списание The Economist, базирайки се на източници, рапортува, че Зеленски е предложил на Залужни да заеме поста секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, само че той е отказал. Изданието също по този начин написа, че на сегашния началник на ГРУ към Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов е било препоръчано да заеме поста на Залужни, само че той " е отказал в последния миг “.

По-късно прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров написа коментар за изданието " Украинска истина “, в който отхвърли слуховете за допустима оставка на Залужни. По думите му такова решение изрично не е вземано. Самият Зеленски във вечерното си послание към украинците не загатна нито дума за публикуваната по-рано информация за оставката на главнокомандващия ВСУ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР