Президентът на Украйна Петро Порошенко е наредил на държавната газова

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко е наредил на държавната газова
Коментари Харесай

Украйна заплаши да изземе активи на "Северен поток" заради спора с "Газпром"

Президентът на Украйна Петро Порошенко е наредил на държавната газова компания " Нафтогаз " да конфискува активи на съветския газов колос " Газпром ", с цел да приложи решението на арбитражно дело, съобщи " Файненшъл таймс ".

Стокхолмският трибунал подреди " Газпром " да изплати съвсем 2.6 милиарда $ на Украйна поради спор за цените, който изгуби и който е обвързван със противоречив контракт за доставка на газ от 2009 година Руският колос обаче отхвърля да ги заплати.

Самата " Нафтогаз " също заяви, че е " почнала да ползва " решението. Порошенко към този момент е заявявал, че Киев може да опита да конфискува такива активи, каквито е разрешено според интернационалното право като част от съглашението. Това би могло да включва и елементи от " Северен поток " - газопровода, който минава по дъното на Балтийско море и чието " уголемение ", планът " Северен поток 2 ", се построява сега и поражда разнобой в Европа.

Междувременно Nord Stream 2 AG - дъщерна компания на " Газпром ", основана, с цел да работи по плана - разгласи през днешния ден, че е получила уведомление за запор на активите си. Съобщението на компанията, което последва това на " Нафтогаз ", гласи още, че процедурата няма да се отрази на плана " Северен поток 2 ".

За организация " Интерфакс " в същото време " Газпром " споделя, че не е получавала " публично уведомление за процедурата " и ще може да разяснява едвам откакто се е срещнала с документите.

 Украинският президент Петро Порошенко (вдясно) с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер.
© Associated Press

Украинският президент Петро Порошенко (вдясно) с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер.

Страховете на Украйна

" Северен поток 2 ", с дължина 1200 км, би трябвало да зарежда Европа с 55 милиарда куб. м каз годишно.

Украински политици към този момент са изразявали терзанията си, че с стартирането на " Северен поток 2 ", който заобикаля Украйна, ще се приключи преносът на газ през страната. Тези терзания се опита да смекчи немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който през вчерашния ден беше в Киев, предава телевизия " 112 Украйна ". По думите на Щайнмайер Германия ще постави старания Украйна да продължи да транзитира газ. " Не би трябвало да критикувате Германия за " Северен поток 2 ", защото Германия поставя старания да обезпечи преноса през Украйна.

Руският президент Владимир Путин в същото време сподели на конференция с немския канцлер Ангела Меркел, че доставките през Украйна ще продължат и след довеждане докрай на " Северен поток-2 ", в случай че са стопански обосновани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР