Президентът на Украйна направи рокада на тези лица, които са

...
Президентът на Украйна направи рокада на тези лица, които са
Коментари Харесай

Отбраната на Киев ще се ръководи от личен фаворит на Зеленски

Президентът на Украйна направи рокада на тези лица, които са персонално виновни за основните военни области на настоящото време - фронта в Донбас и идната защита на Киев. Кои са тези хора, с какво са известни, какви са техните военни заслуги – и какво могат да опълчват на съветската интервенция в Украйна?

„ За да укрепя защитата на столицата и Киевска област, назначих Александър Павлюк, воин на Украйна, генерал-лейтенант, пълководец на Операцията на взаимните сили, за началник на районната военна администрация. Уволненият началник на регионалната администрация Алексей Кулеба ще оказва помощ на военното управление “, сподели украинският водач Владимир Зеленски.

„ Генерал-майор Едуард Москалев, професионален, родолюбив човек, стана новият пълководец на войските в Донбас. Указът е подписан “, сподели Зеленски във видеообръщението си. Така президентът на Украйна призна „ заслугите “ на военачалник Павлюк в съпротивата на съветската специфична интервенция в Донбас и му повери командването на защитата на Киев. Според главата на Украйна Киев остава главната цел на съветските въоръжени сили - и там е незабавно нужен опитът на Павлюк.

От сутринта на 16 март съветските войски, най-вече десантчици, прекосиха река Ирпен в предградията северозападно от Киев и се приближиха до границите на града. В същото време укрепената зона на съперника трябваше да бъде унищожена благодарение на артилерия.

На изток от Киев съперникът се е вкопчил в пътя Бровари-летище “Бориспол”, привличайки там спомагателни запаси. Украинската агитация, живееща в личната си паралелна действителност, разгласи следващата „ контраатака “ против Гостомел, макар че е време да се помири със загубата на всички региони северозападно от Киев. Боевете не престават малко настрана от Гостомел в Лосиная пуща (това е горски парк), където през вчерашния ден беше завладяна опорна точка на задгранични наемници (Гута-Межигорская), и по-нататък към Вишгород.

Има съображение да се счита, че задачата на настъплението на съветските войски към Вишгород е язовирът на Киевската Водноелектрическа централа. Контролът върху нея ще обезпечи по-нататъшни придвижвания в региона на Киев.

Трудно е да си представим какво може да предложи Павлюк за защитата на Киев. Неговата организация на " защитата на Мариупол ", която в този момент му се приписва в Украйна, се състоеше в тотално взривяване на мостове и миниране на това, което не може да бъде взривено. Павлюк като цяло е несполучлив пълководец, през 2014-2015 година той не е спечелил нито един конфликт с милицията в Донбас и съвсем загуби цялата си печално известна 24-та Яворовска бригада. Тогава се ограничиха единствено до отстраняването му от служба.

По някаква неразбираема причина обаче той се употребява с персоналното доверие на Зеленски, който го върна на високи командни постове и го назначи за пълководец в Донбас. Няма справедливи аргументи за подобен любимец, най-вероятно Павлюк по някакъв персонален метод се е вписал сполучливо в екипа на Зеленски. И в този момент, когато украинската формация в Донбас е на прага да се разпадне в няколко котела и да бъде тотално унищожена, назначението на архитекта на всичко това за началник на защитата на столицата е най-малкото двусмислено решение.

В същото време загубите, понесени от Украйна, от дълго време можеха да са причина всеки пълководец на фронта да се самоубие: 53-та обособена бригада е съвсем изцяло унищожена в региона сред Волноваха и Мариупол и може да бъде разформирована. Знамето е изгубено. Прехвалената 24-та бригада е разрушена и затворена в казан. Командирът е погубен, знамето е отнето и доставено в Луганск. Тъжна е и ориста на 36-та бригада морска пехота, макар че към момента не е изцяло изяснена.

Генерал Едуард Москалев е назначен на длъжността пълководец на групировката в Донбас, т.е. на украински Паулус. Това предопределение е " по служба " - Москалев е работил като заместител на Павлюк, шеф на кабинета на силите в Донбас. Той е танкист. Смята се за внезапен пълководец и недодялан човек в всекидневието. Дълго време той управлява 300-ти танков образователен полк край Чернигов, известния от руско време център за танкова подготовка „ Десна “, където, апропо, приключва Героя на Донбас Михаил Толстих (Гиви).

Москалев е прочут основно с разказите си за това по какъв начин грубо принуждава бойци да стрелят по жилищни квартали на обитаеми места по време на защитата на Дебалцево. Бойците изначало отхвърлят, тъй като контрабатарейната пукотевица би засегнала цивилни здания. Но Москалев упорства на своето. Сега това е естествена тактичност за въоръжените сили на Украйна и е малко евентуално той да измисли нещо ново.

В същото време Москалев е любим на западната аудитория. Именно той, а не Павлюк, Резников, Наев или Гудз, приема многочислени военни делегации от страните от НАТО в своя танков образователен център и на полигона “Яворов”. Неговите отговорности включват демонстриране на достиженията на украинската войска в образованието по стандартите на НАТО, както и хранене и напояване на офицери от Бундесвера, Британската кралска армия, американци и всякакви литовци, до момента в който не изгубят възприятието си за действителност. Това положение се реализира с водка, сланина, селски тостове и национални танци. През това време Москалев придобива връзки, само че не се отбелязва с никакви военни победи.

Сега елементи на въоръжените сили на Украйна край Донецк, Горловка и Авдеевка са отбити от позициите си най-малко на две места и не престават постепенно, само че проведено да се отдръпват към идващите линии. Котелът последователно се затваря и площта му понижава, макар че към момента е прекомерно рано да се приказва за някакъв забележителен пробив.

Ситуацията на Донецкия фронт не може да се преглежда изолирано от цялата обстановка в Украйна, колкото и разпръснати да наподобяват няколкото театъра на бойни дейности. Например, борбите към Изюм в Харковска област, макар че задържат обкръжаването на части на въоръжените сили на Украйна в региона на Славянск-Краматорск, не разрешават на локалната формация на въоръжените сили на Украйна да се притече на помощ на котела в Северодонецк-Лисичанск. Същото се отнася и за Чугуев, който най-вероятно скоро ще бъде изчистен.

В Одеса с оправянето на времето още веднъж се надигна нервност към десанта, приказват за допустимо заличаване на цялата система за противовъздушна защита на Одеса. Но в това време огромният гарнизон на града е заставен да окопава, в очакване съветското нахлуване да заобиколи Николаев. А при Николаев се води системно поразяване на позициите на ВСУ и териториалните батальони източно и североизточно от града. Засега Водоснабдителна система на РФ няма желание да щурмува града. При това предните елементи на Водоснабдителна система на РФ се движат към Никопол и Кривой Рог като съществено усилват линията на фронта.

Всичко това има директно въздействие върху обстановката в Донецкия фронт, от време на време директно (боевете за Изюм и към Гуляйполе), а от време на време индиректно (няма запаси, превозването на муниции и даже храна е невъзможно). Така че не е ясно какъв брой време ще издържи на позицията си Едуард Москалев на позицията си на украински Паулус. Както е и съмнителна вероятността, че Павлюк някак си кардинално ще усъвършенства защитата на Киев.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР