Президентът на Украйна (2014-2019 г.) призова България да се присъедини

...
Президентът на Украйна (2014-2019 г.) призова България да се присъедини
Коментари Харесай

Петро Порошенко призова България да се присъедини към ембаргото за внос на руски петрол


Президентът на Украйна (2014-2019 г.) прикани България да се причисли към ембаргото за импорт на съветски нефт. Това съобщи Порошенко във видеоучастие в конференцията: " НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна ", проведена от Атлантическия клуб, взаимно с посолствата на Испания и на Съединени американски щати у нас, фондация “Конрад Аденауер ” и NATO Public Diplomacy Division. Форумът се организира в подтекста на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5187
Надявам се България да се причисли към ембаргото за импорт на нефт от Русия. Това е най-краткият път към нашата победа, сподели Порошенко, представен от Българска телеграфна агенция. Това не е победа с военни средства. Единствената опция за победа, да спрем заплахата от Русия е да депутинизираме Русия и да депутинизираме света, сподели Порошенко. По думите му, без глобите против съветския газ и нефт, това ще бъде доста по-дълго и по-сложно.

сподели още, че срещата на НАТО в Мадрид може да бъде същински историческа, като се одобри проект за деяние за участие на Украйна в Алианса. Той добави, че това е верният отговор в актуалната обстановка. 

Лидерът на партия “Глас “ и член на украинския парламент Кира Рудик, която също се включи онлайн във форума, напомни настояването за затваряне на небето над Украйна. Продължаваме да търсим помощ от НАТО за отбрана на небето ни. Благодарни сме за военната помощ от НАТО и Европейски Съюз, само че Русия нападна гарите, инфраструктурата, с цел да не можем да получаваме тази помощ. Защитата на небето значи живот или гибел за толкоз доста хора. Ако имаме предпазено небе, ще можем да победим, да защитим и да възстановим нашата страна, сподели Рудик. 

Заместник-министърът на защитата Йордан Божилов сподели, че е доста значимо освен да имаме вярната оценка за това какво става в Украйна, само че също и да предприемем верните дейности. Тези верни дейности са свързани най-много със усилване на нашата сигурност, потенциал, военни качества в границите на НАТО и в Европейски Съюз, уточни Божилов. Очакваме, че срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъде една решителна стъпка към усилване на връзките в Алианса, към създаване на един по-способен и по-единен Алианс, сподели още Божилов.

Йордан Божилов означи също, че главно обръщение, които се насочва в границите на НАТО и обособените страни, е да се построи резистентност, устойчивост към хибридни закани, дезинформация, агитация. Само тогава ще можем да одобряваме верни, мощни решения, сподели той. 

„ През последните близо 80 години от 1939 година Кремъл провежда общо най-малко 25 експанзии против самостоятелни страни. Това демонстрира, че един път на четири години руски, съветски, червени войски нахлуват в някоя суверенна страна. Искам да чуя по кое време светът и НАТО ще кажат „ баста “, сподели президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Според Паси участието ни в НАТО и в Европейски Съюз се подреждат измежду шестте най-светли дати в историята на Третата българска страна дружно с  Освобождението, Съединението, Независимостта и спасяването на българските евреи през Втората международна война.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова сподели, че нахлуването на Русия в Украйна раздруса основания на построените правила интернационален ред и сътвори една геостратегическа действителност, която разкри уязвимостта, в това число и  на съдружниците, изключително по Източния фланг на НАТО. След съветската експанзия би трябвало да ни е ясно на всички, че Русия не е към този момент стратегически сътрудник и в тази нова геостратегическа действителност това също би трябвало да бъде взето поради, уточни Михайлова.

Тя сподели, че взаимодействайки с Европейски Съюз, НАТО може в допълнение да ускори нашата възпираща и защитна позиция против хибридни и киберпредизвикателства и закани, които обгръщат всички области на нашия живот. За страдание българското общество продължава да бъде податливо на хибридни и дезинформационни акции, чиято активност е по-висока в подтекста на съветската инвазия в Украйна, уточни Димитрова. Тя посочи, че политици, дипломати, публицисти, държавни чиновници, специалисти, младежи имат отговорност и роля за осъзнаването на този проблем и за неговото решение. Ако преди живеехме със спокойствието, че стратегическият външнополитически избор на България е неотменима константа, в светлината на днешната константа за целия европейски континент към този момент знаем, че този избор следва да се отстоява изрично и всекидневно, сподели още Таня Димитрова.

Сред участниците в конференцията бяха още президентът  (2012-2017 г.)Росен Плевнелиев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, някогашни министри на защитата, дипломати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР