Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкрива за задвижване на планове

...
Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкрива за задвижване на планове
Коментари Харесай

Интервюто с Чеферин: Писнало ми е от политици и корупция

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкрива за задвижване на проекти за доста ограничение на несъразмерните разноски във футбола посредством допустимо въвеждане на някаква форма на таван на заплатите и чистите разходи за прехвърляния, както и прецизни предели на отчисленията за сътрудници. Чеферин споделя в своето първо изявление за английски вестник след избирането си на втория най-съществен пост във футбола, че е извънредно време да влязат в действие правила, които да спрат най-богатите клубове да концентрират всички най-хубави футболисти при себе си.

След като Алексис Санчес преди малко стана най-високоплатеният състезател в историята на британския футбол с получаваните над 600 000 паунда седмично в Манчестър Юнайтед, ръководителят на евроцентралата удостоверява за разискване на така наречен налог „ лукс” – при прескачането на несъмнено равнище в бюджета за заплати клубовете ще заплащат санкции.

В дневния ред е заложено и понижаване на броя играчи в първия тим на клубовете, с цел да не може такива като Челси да натрупат десетки гении и да ги пращат слепешката по континента чартърен, без да дават на голямото болшинство късмет за изява.

Въобще, Чеферин е твърдо решен да възвърне „ спортното равновесие” в европейския футбол като собствен водещ приоритет в мандата, откакто пропастта сред имащите и нямащите се разрасна предишното лято до невиждани размери с рекордните покупки на Неймар и Килиан  Мбапе в Пари Сен Жермен и с следващия трансферен взрив на топ клубовете от Премиър Лийг.

Чеферин разкрива, че диалозите с лигите и клубовете за налог „ лукс” са почнали във вторник, 23 януари – съвсем година след първичната концепция. Парите от това направление ще бъдат разпределяни измежду противниците на провинилите се или в „ стратегии за обществена отговорност”.

Политическите водачи на Европа блокираха предшественика на президента на УЕФА – Мишел Платини, от въвеждане на обичаен таван на заплатите преди съвсем десетилетие, но словенецът е уверен, че налог „ лукс” може да бъде въведен и без тяхното утвърждение: „ Писнало ми е от политици, които приказват: „ Направете нещо за спортното равновесие!”, а като те чуят по-късно в Брюксел, споделят: „ Ама всичко е неразрешено по законодателството на ЕС”. Ние обаче имаме някои спортни ограничения, които можем да постановим и без политиците: можем да въведем налог „ лукс”, можем да ограничим броя дадени чартърен играчи, можем да ограничим броя регистрирани играчи в тим.”

Всички тези ограничения бяха разисквани във вторник на годишната среща на Съвета за професионални тактики на УЕФА. Чеферин споделя, че каквито и нововъведения да бъдат направени в Шампионската лига и Лига Европа, би трябвало да бъдат пренесени и във вътрешните шампионати: „ Лесно е все да се сочи с пръст към УЕФА. Ще останете сюрпризирани, че даже и най-големите клубове желаят от нас да създадем нещо по въпроса.” И това, макар че прогнозите на евроцентралата сочат, че всеки от най-богатите пет клуба в света ще мине границата от 1 милиарда евро годишен оборот след 2020-а.

Президентът разкрива и по какъв начин поверената му институция е била на косъм от това да прати оферти до ФИФА за таван на отчисленията от трансферни суми за сътрудници и за връщане на лицензионна система за медиатори. Изумителните пари за сътрудниците на Алексис Санчес поради избора му за трансфер от Арсенал в Юнайтед при пренебрегването на Манчестър Сити е последният образец.

„ ФИФА постъпи изцяло неправилно, като дерегулира агентската промишленост преди три години. Трябва да има таван на отчисленията за сътрудниците и клубовете да не могат да го минават. Е, в случай че самият състезател е задоволително малоумен да заплати самичък горницата, няма по какъв начин да го спрем. От разнообразни клубове са ми разказвали следните случки с сътрудници: „ Те идват при нас и ни споделят да им платим 50% от трансферната сума, другояче играчът им ще отиде другаде. Или пък ни споделят да купим играча, само че дружно с него още този, оня и трети, без значение дали ги желаеме, само че ни задължават да ги вземем и да платим комисионата”. Липсата на лицензионна система за сътрудниците е най-лошото нещо, тъй като през днешния ден, и изобщо не пресилвам, можеш да си даже палач и отново да работиш легално тази специалност.”



Бъдещето на Шампионската лига също е доста обсъждана тематика предвид на това по какъв начин рискуващи да останат отвън борда обичайно огромни клубове пробват да изнудват УЕФА да им обезпечи присъединяване посредством закани за разединение. „ Ние обмисляме разнообразни разновидности да създадем този към този момент приказен артикул още по-интересен, само че дано е ясно едно: до момента в който аз съм на този пост, никаква Супер Лига няма да се случи!”.

Ходът на Пари Сен Жермен да вземе чартърен Мбапе от Монако с алтернатива за откупуване против 180 млн. евро за мнозина бе чиста насмешка с нормативните уредби на Финансовия феърплей. Чеферин първом отхвърля да разяснява въпроса, тъй като сега тече без значение следствие, но въпреки всичко не се сдържа: „ Като юрист мога да ви кажа, че без значение дали купуваш състезател, или го вземаш чартърен с алтернатива за откупуване, това при всяко състояние е покупка. Все едно и също е.”

Чеферин е наясно, че проблемите и недоверието във футбола са големи на всяко равнище. Почти три години изминаха от набезите на ФБР в Цюрих, които сложиха на колене ФИФА с шокиращи разкрития за закононарушения от над четвърт век обратно във времето. Словенецът, който тогава беше президент на футболната федерация в родината си, счита да напусне сегашния си пост чист, за разлика от предшествениците си Платини и Анхел Мария Вийяр.



„ Когато човек види какви са ги правили ръководителите, се хваща за главата покъртен. Тези хора очевидно са се имали за недосегаеми и са си мислели, че истината в никакъв случай няма да излезе на бял свят. За мен това навреди генерално на футбола. Доста народ си споделя: „ Ааа, УЕФА, ФИФА, ФА – всички са едни и същи. Щом е футбол, все са бандюги.” Но не е по този начин. Времената са разнообразни. Свърши се с това – към този момент всичко става ясно. Мога да ви уверя, че нищо от случилото се на други спортни ръководители го няма в моето минало и съм безусловно сигурен, че няма да го има и в моето бъдеще. В някаква степен това сериозно положение на европейския и международния футбол ми оказа помощ. Защото преди 20 години в никакъв случай нямаше да мога да бъда определен, като знаете кой управляваше футбола. На изборите получих 76% от гласовете, само че през днешния ден се веселя на даже по-голяма поддръжка. Причината е, че хората виждат, че не съм се трансформирал, по тази причина и съм сигурен за себе си. За другите човек няма по какъв начин да знае.”

Чеферин показва въведеното от него ограничаване на броя мандати в УЕФА като доказателство, че е по-различен от предходното потомство футболни ръководители. „ Невъзможно е да си на една и съща позиция 20 години. Откачено е! Трябва да знаеш, че всичко си има край и че организацията не е твоя благосъстоятелност. Защото в действителност си мисля и съм сигурен, че не можем да се преструваме на суперзвездите на тази игра, защото не сме. Как може един футболен админ или футболен политик да бъде най-важният във футбола?! За мен играчите са най-важните. Без играчите ние сме никои, без почитателите ние сме никои. А тези, корумпираните, не осъзнаваха това. Те бяха „ собствениците” на футбола, което е огромна грешка”.
Бен Ръмсби, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР