Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди БФС, че родните клубове

...
Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди БФС, че родните клубове
Коментари Харесай

Президентът на УЕФА заплаши България с изхвърляне от евротурнирите

Президентът на УЕФА Александър Чеферин предизвести БФС, че родните клубове могат да бъдат изхвърлени от присъединяване в евротурнирите, в случай че шампионата бъде прекъснато авансово. Шефът на футболната централа не остана изключително удивен от решението на Белгийската футболна асоциация да приключи локалното състезание и да разгласи Брюж за първенец. " Не мисля, че това е вярното решение. Солидарността не е еднопосочна улица. Не може да искаш помощ и по-късно без да пита да решаваш кое е най-хубаво за теб ", сподели Чеферин пред немската телевизия ZDF. " Ще кажа следното: белгийците и всички останали, които обмислят същия ход, рискуват да изгубят правото си да вземат участие в европейските шампионати следващата година ", добави словенецът.

Футболните ръководители в Белгия решиха, че в изискванията на световна пандемия и никаква предвидимост по кое време още веднъж ще могат да се играят мачове няма смисъл да чакат повече и приключват шампионата след изиграни 29 от 30 кръга. Интересното е, че форматът на белгийската " Про Лига " е доста подобен на формата на " efbet Лига ", само че там тимовете в елита са 16, до момента в който у нас 14. Първите шест отбора в класирането трябваше да започват плейофи за разпределянето на купата след 30-ия кръг. Останалите 10 тима, дружно с първите шест отбора от втория ешелон на Белгия, пък са разграничени на четири групи по четири отбора и се играе всеки против всеки. Победителите от четирите групи играят полуфинали и край, а спечелилият в тази мини конкуренция се среща с четвъртия в крайното класиране, с цел да се дефинира последния участник в шампионатите.

У нас не са извършени два мача от постоянния сезон на efbet Лига, 10 мача от шампионския плейоф, както и плейофите за оставане в групата и за седмото място, което подсигурява бараж за последната евроквота с третия в крайното класиране, а също по този начин и плейофите сред 12-ия и 13-ия от елита против втория и третия от Втора лига.

Заради пандемията от ковид COVID-19 шампионатите в цяла Европа, като се изключи Беларус, бяха спрени за неустановен интервал от време. Осем клуба от елита на България - Арда, Лудогорец, Локомотив Пловдив, Ботев Враца, Царско село, Витоша Бистрица, Дунав Русе и Етър към този момент пуснаха декларация, в която предложиха шампионата да бъде прекъснато още през март. Това обаче не беше признато добре от БФС и Професионалната футбола лига.

Преди седмица специфичната среща на експертната работна група, основана на 13 март 2020 година и включваща представители на БФС, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти, показа пред клубовете няколко разнообразни разновидността за довеждане докрай на шампионатите - от най-оптимистичния до най-съкратения, с ясното конкретизиране, че всички те зависят напълно от решенията на държавните управляващи и Националния действен щаб.

Както е известно, УЕФА взе решение да отсрочи с една година ЕВРО 2020, с цел да има време да бъдат приключени националните шампионати, както и Шампионската лига и Лига Европа. " Футболът е тотално друг с и без почитатели. Но сигурно е по-добре да има мачове пред празни трибуни и по малкия екран, в сравнение с да няма никакви. Хората желаят това, тъй като им дава положителна сила, до момента в който си седят вкъщи. Вероятно ще играем през юли или август, а разновидности за доиграване няма да има чак през септември и октомври ", разяснява още Чеферин.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР