Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква да

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква да
Коментари Харесай

Ердоган очаква да спечели на втория тур на президентските избори в Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че чака да завоюва идния на 28 май втори тур на президентските избори и e почнал подготовка за него. Това заяви турският държавен глава в профила си в Туитър.

Борихме се настойчиво на първия тур, без провокации, без да обръщаме внимание на натиска, без да се отчайваме, без да се предаваме пред компликациите. Вече започнахме подготовката за 28 май. Сега е време да реализираме още по-голяма победа от постигнатата на 14 май, уточни Ердоган.

Турция чака от нас да служим, да изпълняваме отговорностите си, нашият народ чака от нас да реализираме задачите му. Пострадалите от земетресенията чакат от нас да излекуваме раните им допустимо най-скоро. С Божията помощ ще създадем по този начин, че 28 май да се трансформира в предвестител на „ Века на Турция “. Разчитам на вас, сподели турският водач.

Той означи още, че вторият тур на изборите ще се организира на 28 май - ден след 63-ата годишнина от преврата на 27 май 1960 година

Ние сме съюз (Републиканският алианс - бел. авт.), който дава приоритет на националната воля и любовта в работа на страната и народа. Можем да се отблагодарим на народа си, който до момента ни е защитавал и се е противопоставял на танковете, когато е било належащо, единствено като продължим да работим още по-усилено, уточни Ердоган.

На 27 май 1960 година в Турция е осъществен първият държавен прелом след провъзгласяването на Турската република през 1923 година Той е осъществен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на своите командири и съумяват да смъкват държавното управление на Аднан Мендерес. По това време управляващите се пробват да подобрят влошаващото се икономическо състояние на страната и да разрешат обществените и политическите ѝ проблеми. Желанието на Мендерес да се сближи със Съюз на съветските социалистически републики също е будело неодобрение. По време на актуалната предизборна акция Ердоган неведнъж загатва този интервал от историята на страната, като отбелязва антидемократичния темперамент на случилото се.

На първия тур настоящият турски президент завоюва 49,5 % от гласовете, а водачът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 %.

За победа на първи тур претендентът трябваше да завоюва 50 % плюс един глас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР