Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е
Коментари Харесай

Ердоган: няма напредък по кандидатурата на Швеция за НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че не е реализиран прогрес в устрема на Швеция да се причисли към НАТО и прикани Стокхолм да предприеме " съответни дейности ", с цел да разсее опасенията на Анкара, оповестяват от неговия офис.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
В телефонен диалог с шведския министър председател Магдалена Андершон Ердоган повтори, че „ Швеция би трябвало да предприеме стъпки във връзка с такива фундаментални въпроси като битката с тероризма “, се споделя в изказване на турското президентство.

Турция " желае да види обвързващи задължения по тези въпроси дружно с съответни и ясни дейности ".

Финландия и Швеция разискаха с Турция в Брюксел в понеделник кандидатурите си за НАТО, които са в застой, само че Анкара разсея очакванията, че разногласието посред им ще бъде позволен преди срещата на върха на алианса идната седмица.

Турски представители споделиха, че Анкара не преглежда срещата на върха като краен период за разрешаване на възраженията на Анкара.

Андершон, която стана министър-председател в края на предходната година, сподели, че диалогът с Ердоган е минал добре.

Тя написа в „ Туитър “, че са се споразумели за значимостта на постигането на прогрес преди срещата на върха на НАТО в Мадрид идната седмица, където чакам с неспокойствие срещата с президента Ердоган и другите водачи от алианса “.

Анкара упрекна Финландия и по-специално Швеция, че дават несъмнено леговище за противозаконни кюрдски екстремисти, чиито протести в продължение на десетилетия против турската страна лишиха десетки хиляди животи.
Магдалена Андершон, министър председател на Швеция
Ердоган сподели на Андершон, че Швеция " би трябвало да направи съответни промени в отношението си " към оповестената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните сирийски филиали, сподели президентството.

„ В това отношение Швеция не е подхванала никакви действителни дейности, ориентирани към разрешаване на казуса с Турция “, се прибавя в него.

Турският водач изрази също вяра, че Швеция ще отстрани ембаргото за доставка на оръжия против Турция, наложено от Стокхолм през 2019 година поради военната атака на Анкара в Сирия.

Той също по този начин сподели, че се надява рестриктивните мерки върху отбранителната промишленост на Турция да бъдат отстранени, а Швеция да екстрадира няколко души, упрекнати от Анкара в съпричастност към тероризъм.

Телефонното позвъняване идва, откакто Ердоган разиска кандидатурата на двете страни с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Ердоган сподели също на Столтенберг, че " Швеция и Финландия би трябвало да подхващат съответни и откровени стъпки " против неразрешените кюрдски екстремисти, сподели президентството.

Столтенберг сподели, че е имал " положителен диалог " с " нашия скъп съдружник " Ердоган.

„ Съгласихме се да продължим договарянията в Брюксел и Мадрид идната седмица “, написа той в „ Туитър “. / БГНЕС, Агенция Франс Прес

Истанбул / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР