Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди ангажимента си към

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди ангажимента си към
Коментари Харесай

Ердоган предупреди САЩ с отмъщение, ако наложат санкции за С-400

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган удостовери уговорката си към договорката за С-400 с Русия, заричайки се да отмъсти, в случай че Съединени американски щати попречат на договорката, оповестява " Ройтерс ".

Говорейки на рядка конференция за задграничните медии в Истанбул, Ердоган подчертал, че не виждал никаква опция Съединени американски щати да наложат наказания против Турция според Закона за противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания (CAATSA).

Определяйки закупуването на възхваляваните съветски противовъздушни системи С-400 като " завършена договорка ", той прикани Вашингтон да " намерения доста деликатно ", в случай че въпреки всичко реши да наложи наказания, като даде обещание да отговори реципрочно .

Той също по този начин заплаши, че Турция ще се обърне към интернационалните съдилища, с цел да възвърне вложенията си в програмата за американските изтребители F-35, в случай че Съединени американски щати " създадат нещо неправилно ".

Според контракта, подписан през 2017 година на стойност 2,5 милиарда $ в съветски рубли, Москва би трябвало достави на Анкара четири батареи от най-модерните съветски Противовъздушна отбрана системи, всеобщо считани за една от най-хубавите системи за противовъздушна защита в света.

Ердоган разгласи по-рано тази седмица, че доставките щели да стартират още през първата половина на юли.

Ала Съединени американски щати, съдружник на Турция в НАТО, се опълчиха на този ход, като споделиха, че С-400 ще компрометират техния изтребител от пето потомство, който Турция също се стреми да придобие.

Вашингтон е смутен, че съветските Противовъздушна отбрана системи могат да бъдат употребявани за събиране на потребни данни за F-35 - като да вземем за пример неговите съвременни стелт качества - и заплашва да в профил Турция от програмата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР