Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната ще

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната ще
Коментари Харесай

С поглед към спестяванията: Турция има идея как да засили икономиката си

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че страната ще предприеме стъпки за подсилване на своята средносрочна стратегия (MTP), а трите съществени целта са увеличение на обществените спестявания, приоритизиране на вложенията и ускорение на структурните промени, предава Daily Sabah.

Ердоган акцентира, че неговият стопански екип е подготвил подробни стъпки за подсилване на икономическата стратегия, ориентирани против рецесията и инфлацията.

" Имаме три съществени целта в укрепването на МТР. Това са увеличение на спестяванията в обществения бранш, приоритизиране на вложенията и ускорение на структурните промени. "  
 Централната банка на Турция записва голяма загуба от $25,2 милиарда през 2023-а
Централната банка на Турция записва голяма загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Заради депозитна скица

Турция се отхвърли от дългогодишната процедура на облекчение на политиката след миналогодишните президентски и парламентарни избори. Финансовата политика на Анкара обезпечи нападателно стягане, ориентирано към изстудяване на търсенето за ограничение на свръхвисоката инфлация, възобновяване на запасите и превръщане на хроничните дефицити по настоящата сметка към остатъци.
 Снимка 624003
Източник:

Сега държавното управление дава обещание да организира цялостни структурни промени и да усили спестяванията. Министърът на финансите Мехмет Шимшек загатна за евентуални корекции в средносрочната икономическа стратегия и отхвърли слуховете, че има различия в държавното управление по отношение на икономическата политика.

" Решени сме да понижим инфлацията, да понижим недостига по настоящата сметка, да установим бюджетна дисциплинираност и да разгадаем финансовите ни проблеми. "

На този декор Министерството на финансите към този момент прави изследвания по отношение на спестяванията в обществения бранш.

" Ние имаме поради освен понижаване на разноските, само че и да създадем съществуващите разноски по-ефективни, да ги приоритизираме, тъй че те да допринесат повече за конкурентоспособността, успеваемостта и общественото богатство на стопанската система ", гласи изказване на управляващите, представено от държавната телевизия TRT.

Без нарастване на заплатите в средата на годината

Министърът на труда и общественото обезпечаване Ведат Ишъкхан от своя страна съобщи, че държавното управление няма проекти за ново нарастване на минималната заплата в средата на годината.

В допълнение към обичайна годишна проверка, оповестена през януари, месечната чиста минимална работна заплата беше нараснала за първи път през последните две години, с цел да се облекчи натискът върху семействата.

Правителството в този момент споделя, че ще се придържа към еднократното с близо 50% нарастване за 2024-а година.

Турският президент признава компликациите, породени от високата инфлация, изключително измежду пенсионерите и хората с минимални приходи.

" В тази връзка нашият метод не е да прибягваме до палиативни ограничения, с цел да изкараме деня, а по-скоро да понижим инфлацията и да осигурим трайно повишаване на благосъстоянието ", отбелязва Ердоган.

" Правили сме го в предишното, ще го създадем още веднъж! "

Централната банка на Турция (CBRT) увеличи основната си едноседмична репо рента с 4150 базисни точки от 8,5% на 50% от предишния юни, основно с цел да облекчи търсенето, което е и главният мотор на инфлацията. След покачването от 500 базисни пункта от предишния месец, което смая пазарите, президентът дава обещание да затегне още повече паричната политика.

Финансистите чакат инфлацията да продължи да се повишава към средата на годината, преди да навлезе в внезапна низходяща наклонност през втората половина на 2024-а.

Според управляващите, икономическият напредък на Турция ще доближи 4% тази година с позитивно влияние от износа. Според прогнозите дефицитът по настоящата сметка ще бъде 2,5% от брутния вътрешен артикул (БВП) в края на годината.

Последните официални данни от тази седмица демонстрират, че дефицитът по настоящата сметка на страната възлиза на към $3,26 милиарда през февруари, което е по-малко от пазарната прогноза за недостиг от $3,7 милиарда.
 Търговията сред Турция и Русия, която се трансформира в задача невъзможна
Търговията сред Турция и Русия, която се трансформира в задача невъзможна

Дългогодишните бизнес сътрудници са все по-затруднени
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР