Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е казал

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е казал
Коментари Харесай

Ердоган не клекнал пред Байдън: Турция не променя позицията си за руските ракети!

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че е споделил на американския си сътрудник Джо Байдън на първата им среща, че Турция няма да промени позицията си във връзка с своята съветска противоракетна система С-400, поради която Вашингтон глоби Анкара, осведоми " Ройтерс ".

Байдън и Ердоган звучаха оптимистично след диалозите си на четири очи в понеделник, макар че съдружниците в НАТО не оповестиха за каквито и да е огромни пробиви в разногласията, в това число С-400, Сирия и други въпроси.

Покупката от Анкара на С-400 обтегна връзките със Съединени американски щати и съдружниците от НАТО поради опасения, че системите не са съвместими с защитата на алианса и могат да застрашат американските изтребители F-35. Турция, която беше изгонена от програмата за изтребителите поради съветските системи, отхвърля опасенията.

" Казах (на Байдън), че не би трябвало да чакат Турция да предприеме друга стъпка по въпросите на F-35 и С-400, тъй като направихме нужното за F-35 и дадохме нужните пари ", означи Ердоган пред кореспонденти по време на противоположен полет от Азербайджан.

" Трябва да следим от близко развитията. Ще следим за всички наши права ", настоя той и добави: " През идващия интервал нашите министри на външните работи и защитата и ръководители във военната промишленост ще придвижат този развой напред, като се срещнат с сътрудниците си ", посочи още турският държавен глава.

Анкара и Вашингтон се пробват да оставят настрани разликите си и да се съсредоточат върху области на съдействие, като Афганистан и Сирия, макар че Турция е вбесена от поддръжката на Съединени американски щати за кюрдските " Отряди за национална отбрана " в Сирия, които Анкара счита за терористична формация.

Ердоган посочи, че е предал възгледите на Турция по въпроса на срещата си с Байдън, съобщи държавната Анадолска организация.

Турция също по този начин предложи да охранява и експлоатира летището в Кабул след изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира в понеделник, че Турция ще играе основна роля там, само че че на срещата на върха на Алианса не е взето решение.

" След решението на Съединени американски щати да се отдръпват от Афганистан, Турция може да поеме доста повече отговорности тук ", уточни Ердоган, без да прецизира.

Миналата седмица талибаните настояха, че Турция би трябвало да изтегли войските си от Афганистан според съглашението за евакуиране на Съединени американски щати през 2020 година, като дейно отхвърлиха предлагането на Анкара за летището в Кабул. През април талибаните също отхвърлиха да вземат участие в мирна конференция за Афганистан, домакинствана от Турция.

В понеделник Ердоган увери, че Турция ще продължи договарянията с талибаните по въпроса, само че че нямало проблеми с планирането на задачата на летището.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР