Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини днес американския си

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини днес американския си
Коментари Харесай

Ердоган: Ръцете на Байдън са изцапани с кръв заради подкрепата му за Израел

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган упрекна през днешния ден американския си сътрудник Джо Байдън, че ръцете му са изцапани с кръв поради поддръжката му за Израел сега, в който еврейската страна прави удари в линията Газа, съобщи Франс прес.

" Вие пишете Историята с окървавени ръце ", сподели Ердоган по адрес на Байдън. Той укори американската администрация, че е одобрила нови продажби на оръжия за Израел, който прави несъразмерни офанзиви против линията Газа.

Днес държавното управление на Джо Байдън е одобрило евентуална продажба на Израел на оръжия с висока точност за 735 милиона $. Според източници в Конгреса на Съединени американски щати не се чака членовете на законодателния орган да възразят против договорката макар спора сред Израел и палестинските бойци, съобщи Ройтерс.

Според трима сътрудници на Конгреса законодателният орган е бил публично известен за плануваната комерсиална продажба на 5 май като част от постоянна прецедура за утвърждение на съглашения за огромни продажби на оръжие в чужбина.

Конгресът е бил осведомен за продажбата през април като част от нормална неофициална процедура за известяван, която е предшествала формалното известяван на 5 май. По закон формалната нотификация слага началото на 15-дневен период, в който Конгресът може да възрази против продажбата, което не се чака макар продължаващото принуждение.

Продажбата на Комбинираните муниции за директно нахлуване (Joint Direct Attack Ammunitions, JDAM), произвеждане на компанията " Боинг ", към оня миг се е възприемала като нещо рутинно, преди при започване на предходната седмица да избухнат най-ожесточените боеве в района, отбелязва Ройтерс.

Не е имало възражения от водачите на републиканците и демократите във външнополитическите комисии, които се занимават с утвърждението на сходни покупко-продажби, споделиха сътрудниците.

Помолен за коментар, представител на Държавния департамент означи, че по закон ведомството не може да разяснява или да удостовери обществено детайлности за лицензионна активност, отнасяща се до търговски покупко-продажби като да вземем за пример за съглашението за високоточните муниции.

По закон Конгресът има право да възрази против сходни оръжейни продажби, само че в този случай е малко евентуално да го направи. Това е по този начин, тъй като Израел една от дребното страни, с които оръжейните покупко-продажби се утвърждават по бърза процедура, тъй че нормалният период за възражения ще завърши, преди конгресмените да могат да одобряват резолюция за отрицание даже и да имат намерение да го създадат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР