Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес проведе телефонен разговор

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес проведе телефонен разговор
Коментари Харесай

Ердоган разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден организира телефонен диалог с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, оповестява турската Дирекция по връзки.

В документално изказване на Дирекцията по връзките е посочено, че по време на диалога са били разисквани връзките сред Турция и Армения, както и редица районни въпроси.

Двамата водачи са подчертали, че установяването на дълготраен мир и непоклатимост в района ще способства за развиването и просперитета на всички страни в района и са добавили, че ще продължат дипломатическите си старания в тази посока.

Ердоган заяви за планувания телефонен диалог в неделя в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Индия. По същото време той организира диалог и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Отношенията сред Армения и Турция са мощно обтегнати. Според историци към 1,5 милиона арменци са станали жертва на систематични убийства през Първата международна война в Османската империя. Турция признава за 300-500 хиляди убийства, само че отхвърля да става въпрос за геноцид.

Освен това Турция е непосредствен съдружник на Азербайджан, с който Армения има кървясъл спор за Нагорни Карабах. Турция прекъсна дипломатическите си и търговски връзки с Армения през 1993 година, с цел да покаже поддръжка за Азербайджан.

Анкара и Ереван възобновиха дипломатическите си контакти в края на 2021 година Турският и арменският външен министър се срещнаха в Анталия през март предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР