Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна намеса

...
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна намеса
Коментари Харесай

Ердоган с искания за демилитаризация към Гърция, заплаши с война

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна интервенция Гърция, в случай че тя не промени позицията си във връзка с статута на нейните острови в Егейско море. Лидерът на югоизточната ни съседка направи това изказване в последния ден на военните учения EFES-2022, в което вземат присъединяване 37 страни.

Както изяснява изданието Kathimerini, макар обстоятелството, че самото обучение (за десант) не сътвори провокации, като се изключи някои рутинни нарушавания, Ердоган го употребява като платформа, с цел да повтори турското искане Гърция да демилитаризира островите си в Източно Егейско море, в противоположен случай е изправена пред „ злополука “.

В тирада, до момента в който наблюдаваше маневрите в егейската крайбрежна провинция Измир в четвъртък, Ердоган сподели: „ Усилията за потребление на острови с невоенен статут в разнообразни учения и напъните за инструментализиране на НАТО и трети страни в това безвластие, нямат смисъл с изключение на изпитание, което ще приключи с злополука “. Гърция, добави той, би трябвало да се „ вземе в ръце “ и „ да заобикаля сънища, дейности и изказвания, които ще я доведат единствено до това да съжалява горчиво “ и се базира на войната за самостоятелност на Турция при започване на 20-те години на предишния век, когато турците побеждават окупационните сили, в това число Гърция.

„ Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море и няма да се откаже от потреблението на правата, открити от интернационалните съглашения, когато става въпрос за милитаризацията на островите “, сподели той.

Турция ще работи, сподели той, в сходство с „ нашите отговорности, произлизащи от интернационалните контракти “ и в сходство с „ отговорностите, произлизащи от историята и нашата просвета “.

От своя страна представителят на гръцкото държавно управление Янис Иконому осъди турското пояснение на договорите по отношение на статута на източноегейските острови като „ безпочвени легенди, които нито могат да оспорват, нито да заменят интернационалното право и интернационалните контракти “.

„ Като цяло безусловно нищо и по никакъв метод не може да навреди на нашите суверенни права и нашия народен суверенитет. Ето за какво призоваваме Турция да спре тактиката си на провокации и да осъзнае, че единственият метод е виновната и почтена връзка, в подтекста на интернационалното право и при безусловно ценене на суверенитета “, сподели той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР