Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в Кипър има

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в Кипър има
Коментари Харесай

Ердоган отсече: В Кипър има две отделни държави и народи!

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че в Кипър има " две обособени страни и нации, рано или късно интернационалната общественост ще го приеме”.

Ердоган произнесе нощес тирада в Народното събрание на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. Той дойде на двудневно посещаване за присъединяване в честванията на 47-ата годишнина от турската военна интервенция на острова.

Кипърският въпрос е „ огромното национално дело на Турция”, за който тя е „ платила висока цена”, акцентира турският президент.

Според Ердоган, макар положителната воля на турската страна, Кипърският проблем не е решен по виновност на кипърските гърци, които не желаят да споделят острова с кипърските турци. „ Не можем да загубим още 50 години ", сподели турският президент.

Той още веднъж мощно съобщи турската позиция, че „ заслужено и трайно решение е допустимо единствено посредством приемане на действителностите на острова”. Ердоган акцентира, че „ в Кипър има два обособени народа и две обособени страни със суверенитет. Рано или късно интернационалната общественост ще го приеме”.

„ Ако ще има нов развой на договаряния занапред нататък, той може да е единствено сред две равни и суверенни държави”, бе безапелационен Ердоган.

Президентът на Турция още веднъж изиска заслужено разделение на изключителната икономическа зона край острова и нейните запаси от природен газ, като посочи, че Анкара „ не желае напрежение”.

По време на речта си президентът Ердоган разгласи и своята „ добра новина” за кипърските турци. На повърхност от 500 декара стартира построяването на нов мега комплекс, с нов „ президентски дворец”, нова постройка на „ парламента” и Национална градина, каквито кипърските турци заслужават и могат да се „ покажат на света по превъзходен начин”.

Речта на Ердоган бе първото огромно събитие след идването му през вчерашния ден следобяд на острова особено за празничните прояви по случай 47-ата годишнина от турската инвазия. 20 юли, денят на нейното начало, се празнува в Северен Кипър като „ Ден на мира и свободата”.

Днес турският президент ще взе участие в утринната молитва на първия ден от празника Курбан Байрам. След това ще участва на военния церемониал в северната част на Никозия, където още веднъж ще произнесе тирада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР