Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще работи за

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще работи за
Коментари Харесай

Ердоган иска рестарт на отношенията с Германия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че ще работи за възстановяване на политическите и икономическите си връзки с Германия по време на посещаване в европейската страна по-късно този месец, осведоми " Ройтерс ".

Турция се пробва да стопли връзките с Европейски Съюз в миг, когато връзките със Съединени американски щати внезапно се утежниха и турската лира съществено се обезцени.

Ердоган също ще посети Съединени американски щати, с цел да взе участие на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Там той ще се срещне с американски вложители. По график турският водач ще посети Германия от 27 до 29 септември.

" Приоритетът ни по време на визитата ми в Германия е изцяло да оставим зад нас интервала, който преживяхме през последните години в нашите политически връзки ", сподели Ердоган на конференция преди да отлети за Съединени американски щати.

Той добави, че ще бъдат подхванати стъпки за задълбочаване на икономическите връзки на взаимноизгодна база.

Отношенията сред Германия и Турция се обтегнаха след несполучливия опит за прелом през 2016 година Оттогава Анкара задържа десетки хиляди хора, в това число и няколко германци. Но през последните месеци се вижда разведряване, откакто турските управляващи освободиха германско-турски публицист и разрешиха на различен немец да напусне страната.

Най-голямата турска диаспора в света е в Германия. Повечето имат двойно поданство.

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи след среща с турския си сътрудник в петък, че Ердоган ще изиска икономическа помощ по време на срещата си с канцлера Ангела Меркел.

Реджеп Ердоган разяснява и други тематики. Според него най-големият проблем пред бъдещето на Сирия са терористите на източния бряг на Ефрат, оповестява Анадолската организация.

Той увери, че новото интернационално летище в Истанбул, един от мегапроектите на турския водач, ще бъде отворено по проект на 29 октомври , макар че има стачка на строителите, осведоми Агенция Франс Прес.

" Датата на разкриване е 29 октомври . Проведени са проби...Сградата на терминала е подготвена, пистите в действителност са хубави ", означи Ердоган пред публицисти.

Стотици служащи, които строят третото летище в Истанбул, стачкуват поради инцидентни със смъртни случаи на работното място и неприятните условия. Но управляващите започнаха дейности и арестуваха 500 души , съгласно синдикати.

Появиха се спекулации, че летището може да бъде отворено на 31 декември , само че Ердоган опроверга сходна информация.

" Няма такова нещо ", съобщи Ердоган.

Първоначално летището ще обслужва по 90 милиона пасажери на година и 150 милиона до 2023 година

35 000 строители са ангажирани с плана , в това число 3000 инженери и административни чиновници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР