Президентът на Турция Реджеп Ердоган смята, че срещу страната му

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган смята, че срещу страната му
Коментари Харесай

Ердоган: Има мащабен план за унищожението на Турция


Президентът на Турция Реджеп Ердоган счита, че против страната му работи огромен проект за да се блокира развиването й и да се предизвикат религиозни и етнически спорове, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Държавният глава акцентира, че Турция няма да се остави да я управляват външни сили, макар събитието, че доста такива се пробват да управляват Анкара. „ Определени сили се пробват да нанесат вреди на Турция, както вътре в страната, по този начин и отвън рамките й. Те се стремят да управляват Анкара, да върнат Турция в това време, когато тя се е съгласявала с всичко, което са й казвали. Те не могат да одобряват обстоятелството, че Турция стана мощна страна с помощта на личното си виждане за развиването на събитията. Ние подхващаме решителни стъпки по въпроса за гарантиране на националната сигурност, а това съществено тревожи избрани кръгове “, съобщи Ердоган.

Той уточни, че е налице величествен мръснишки проект за блокиране на развиването на Турция, който включва стопански саботажи, превратаджии, въоръжени с танкове и самолети, и опити за провокиране на междурелигиозен и вътрешно-етнически спор. Според него този проект дава поддръжка на терористичните организации, а участниците в тази кървава игра са незаконните групировки на Фетхуллах Гюлен, ПКК, ДАЕШ /Ислямска държава/. „ Опитите да се координират и свържат дейности за основаването на кулоар на южните граници на Турция, следен от терористи, с битката с ислямските джихадисти, са неуместни. Зона, следена от терористите, преследва задачата да блокира Турция. Нека никой да не се пробва да вкара Анкара в подвеждане “, съобщи Ердоган. Той изрази убеденост, че Турция е обект на възмездие за провали с многовековна отминалост. Според него не инцидентно в хода на митингите за парка Гези в Истанбул по стените са се появили надписи „ Насилието стартира през 1453 година “. Онези, които назовават събитията от 1453 година принуждение, не могат да се смятат за синове на турската нация, всички те са потомци на византийците, акцентира президентът. Той означи, че силите, които трансфораха Сирия в голям международен пазар на оръжия и снабдяващи убийците с най-съвременното въоръжение, работят не в името на отбраната на демокрацията, тъй като техните дейности нямат нищо общо с нея.

„ Турция не е племенна страна. Когато тя насочва искане за продажба на оръжия, във Вашингтон се оправдават с нуждата от утвърждение на конгреса. Но когато става дума за терористични организации, те са снабдявани гратис. Причината се крие в опитите за блокиране на Турция от юг. Аз няма да огласявам другата част от проекта, това е тематика за различен диалог “, сподели Ердоган. Той още веднъж разкритикува Европейски Съюз и напомни, че съюзът не извършва обещанията си. „ Брюксел дава обещания за задължения и след това не ги извършва, тъй като европейските бюрократи са нечестни хора, целият им живот е купища неистини. Ние в никакъв случай не видяхме откровеност в позицията на Европейски Съюз, само че по този начин или другояче, Турция ще продължи своя път “, съобщи президентът. Той упрекна посолството на Съединени американски щати в Анкара в нагнетяване на напрежение в турско-американските връзки. Според него зад решението за прекратяването на издаването на визи за жителите на Турция стои точно посолството на Съединени американски щати в Анкара.

Недопустимо е Съединени американски щати да жертват връзките си с Турция, която се явява техен стратегически сътрудник, поради дейностите на своя дипломат, превишил пълномощията си, Анкара не може да се съгласи с това, разяснява Ердоган.

„ Ако ползите в Турция на такава мощна страна като Съединени американски щати се лимитират с дейностите на един дипломат, то това провокира страдание. Действията на дипломата трябваше да получат остра реакция. Във Вашингтон бяха длъжни да подлагат на критика посланика си за дейностите му в съюзническата страна, само че те не направиха нищо “, добави той. Ердоган съобщи, че западни специалисти предвиждат загубите на Турция от прекратяването на визите да доближат 50 милиарда $. „ Не е ясно на какво съображение се вършат такива прогнози. Стоковият продан сред Турция и Съединени американски щати в последните години се сви до 15-16 милиарда $, като огромната част от покупките се падат на американската отбранителна индустрия. Колкото до износа на Турция в Съединени американски щати, той е нищожен “, уточни Ердоган.

Според него Анкара е дала огледален отговор на несправедливото решение за прекратяването на издаването на американските визи, което ощетява правата на турските жители, само че виновникът за ескалацията на напрежението не е Анкара. „ Очакваме от съперниците ни благоразумие и самообладание. Необходимо е да се заобикалят стъпките, които биха могли да нанесат вреди на дружбата и съюзническите връзки сред двете страни “, съобщи турският президент Ердоган. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР