Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че е поискал вчера

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че е поискал вчера
Коментари Харесай

Ердоган поиска НАТО да участва в защитата на границата между Турция и Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е изискал през вчерашния ден в диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг съдружниците да допринесат за отбраната на югоизточната граница на пакта - сред неговата страна и Сирия.

Кризата в Сирия е опасност за района и за Европа, никой не може да остане апатичен към сирийската покруса, съобщи турският държавен глава в взаимно изказване със Столтенберг в турското посолство в Брюксел. Той добави, че към този момент девета година неговата страна се бори против терористите в района.

" Турция е единствената страна от НАТО, влезнала в директни сражения с " Ислямска страна ", дадохме заслон на 3,7 милиона бежанци. Очакваме съответна поддръжка от нашите сътрудници ", съобщи Ердоган.

Той прикани съдружниците да проявят съпричастие, без повече да отсрочват и без да слагат политически въпроси.

" Не може Турция да бъде упреквана за противозаконната миграция ", сподели още президентът.

Той укори Гърция, без да загатва името на страната, че се пробва да се възползва от Европейски Съюз и от НАТО несправедливо.

Столтенберг означи, че измежду страните в НАТО Турция бе най-засегната от събитията в Сирия. Той добави, че в последните години алиансът е вложил в Турция над 5 милиарда $. По неговите думи за решаването на въпросите за миграцията и границите са нужни дълготрайни и общи решения.

Вярвам, че може да бъде открит път напред, съобщи Столтенберг.

Той уточни, че НАТО участва в Егейско море и се търсят благоприятни условия за спомагателна поддръжка на турската страна.

Столтенберг заяви, че днешният диалог с Ердоган е засегнал също въпросите за покупката на съветско въоръжение, връзките с Москва, бъдещето на Афганистан.

По-късно в Брюксел стартира среща сред Реджеп Ердоган и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Европейски Съюз и Турция са на друго мнение по някои въпроси, само че през днешния ден ще обсъдим с турския президент какво двете страни могат да създадат за осъществяване на съглашението за миграцията ", сподели Мешел.

Той уточни, че диалогът ще засегне ситуацията в Близкия изток и потребността от непоклатимост, изключително в Сирия.

" По някои въпроси сме на друго мнение, по тази причина е значимо да имаме почтен и открит разговор, с цел да забележим дали е допустимо да преодолеем разликите ", добави Мишел.

В днешната среща ще вземат участие също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. По-рано през днешния ден Ердоган беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР