Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в
Коментари Харесай

Ердоган чете редове от Корана в "Св. София"


Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в някогашния патриаршески храм „ Света София “ в Истанбул, с което провокира недоволството на християните. Това оповестява The Independent.

Турският водач издекламира първите редове от ислямското Свещено писание в чест на „ душите на тези, които ни оставиха в завещание (сградата на храма), изключително на завоевателите на Истанбул (Константинопол) “.

Самият президент разказа свето изявление на „ святото място “ като „ мъчно и вълнуващо “.

Ердоган произнесе речта си на откриването на фестивал на изкуствата. Церемонията мина в турския град край Босфора в храма „ Света София “ („ Айя София “), който дълго време е бил най-големият християнски храм, а в този момент е музей.

Изданието оповестява, че постъпката на турския водач е възмутила Гърция, където 98% от популацията изповядва православието. Атина се разгласи против религиозните изявления на Ердоган на територията на някогашния християнски храм, като акцентира светския статут на днешния музей.

Храмът „ Света София “ е превзет от османските нашественици в средата на XV век по време на завладяването на Константинопол. Тогава е превърната в основната джамия на Османската империя. През 30-те години на XX век Мустафа Кемал Ататюрк я трансформира в музей като се разкриват скритите остарели мозайки, само че и резервира построените спомагателни детайли от интервала като джамия, с цел да стане знак на взаимното битие на другите религии.

Храмът е част от Световното културно завещание на ЮНЕСКО. /БГНЕС, РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР