Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди в събота, че страната

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди в събота, че страната
Коментари Харесай

Ердоган отново заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предизвести в събота, че страната му няма да  ратифицира кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, до момента в който двете скандинавски страни не изпълнят обещанията, които са дали на Анкара, заяви Агенция Франс Прес.

" Докато обещанията, дадени на нашата страна, не бъдат спазени, ние ще поддържаме нашата кардинална позиция, сподели Ердоган в тирада пред Народното събрание в Анкара. Ние следим от близко дали обещанията, дадени от Швеция и Финландия, се съблюдават или не и окончателното решение ще бъде на нашия парламент ", добави той.

През май тази година Турция съобщи, че е получила позитивни сигнали за повдигане на ветото за участие в НАТО, което в началото беше наложила на Швеция и Финландия.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която назовава терористична организация с акронима FETO.Ту

Досега 28 от 30 членки на НАТО са утвърдили членството на Финландия и Швеция. Сред тях е и България. 

Само Унгария и Турция към момента не са изпратили кандидатурите за участие в своите парламенти за ратификация.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Швеция възобновява издаването на позволения за експорт на военно оборудване за Турция. Националният инспекторат по стратегически артикули на страната разгласи, че е отменил възбраната от 2019 година Промяната в политиката на Швеция по въпроса е обвързвана с кандидатурата ѝ за присъединение към НАТО.

Скандинавските страни желаеха участие в Алианса по-рано тази година след нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР