Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че страната му няма

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че страната му няма
Коментари Харесай

Швеция и Финландия под въпрос за НАТО

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предизвести, че страната му няма да ратифицира кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, до момента в който двете скандинавски страни не изпълнят обещанията, които са дали на Анкара, оповестиха международните организации.
" Докато обещанията, дадени на нашата страна, не бъдат спазени, ние ще поддържаме нашата кардинална позиция ", съобщи президентът пред Народното събрание. " Ние следим от близко дали обещанията, дадени от Швеция и Финландия, се съблюдават или не и окончателното решение ще бъде на нашия парламент ", добави той.
През май тази година Анкара съобщи, че е получила позитивни сигнали за повдигане на ветото за участие в НАТО, което в началото бе наложила на Швеция и Финландия. От своя страна двете страни дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 г. 
Миналата седмица стана ясно, че Швеция възобновява издаването на позволения за експорт на военно съоръжение за Турция. Националният инспекторат по стратегически артикули на страната разгласи, че е отменил възбраната от 2019 година Промяната в политиката на Швеция по въпроса е обвързвана с кандидатурата й за присъединение към НАТО.
Скандинавските страни желаеха участие в алианса по-рано тази година след началото на войната сред Русия и Украйна. Досега 28 от 30 членки на НАТО са утвърдили участието на Финландия и Швеция. Сред тях е и България. Само Унгария и Турция към момента не са изпратили кандидатурите за участие в своите парламенти.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР