Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще се обърне

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще се обърне
Коментари Харесай

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предизвести, че ще се обърне другаде за изтребители, в случай че Съединени американски щати откажат да продадат самолети F-35, добавяйки, че решението на Съединени американски щати да изключи Анкара от програмата няма да я спре да удовлетвори потребностите си, оповестява " Ройтерс ".

Съединени американски щати обявиха предходната седмица, че изключват съдружника на НАТО Турция от програмата F-35, защото Анкара е закупила и получила съветска противоракетна система С-400, която Вашингтон счита за опасност.

Вашингтон заплаши, че ще наложи наказания против Турция, макар че Анкара отхвърля предизвестията. Вместо това се доверява на съпричастни мнения от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който съобщи, че Турция е третирана " незаслужено ". Тръмп обаче не изключва наказания против Турция.

Ердоган, говорейки обществено за напрегнатите връзки със Съединени американски щати за първи път от 11 дни, съобщи, че се надява, че американците ще бъдат " рационални " по въпроса със глобите, добавяйки, че Турция може също да преразгледа закупуването на самолети Boeing от Съединени американски щати.

" Не ни ли давате F-35? Добре, извинете, само че още веднъж ще би трябвало да предприемем ограничения по този въпрос и ще се обърнем другаде ", разяснява Ердоган пред членовете на ръководещата партия.

" Дори и да не получим F-35, купуваме 100 съвременни самолета Boeing, съглашението се подписва... В момента един от самолетите на Boeing дойде и ние плащаме, ние сме положителни клиенти. Но в случай че нещата продължат по този начин, ще би трябвало да преразгледаме това. "

Руският държавен конгломерат Ростек съобщи, че Русия е подготвена да достави своите самолети Су-35 в Турция, в случай че Анкара ги изиска. Но турските управляващи обявиха в четвъртък, че за момента не се водят диалози с Москва за други възможности на F-35.

Връзките сред Анкара и Вашингтон са обтегнати по голям брой въпроси. Турция също е ядосана от поддръжката на Съединени американски щати за сирийските кюрдски милиции (YPG), главен съдружник на Съединени американски щати в района, който Анкара счита за терористична организация.

Анкара предизвести, че ще стартира военна интервенция в северна Сирия, с цел да унищожи YPG, в случай че не може да се споразумее с Вашингтон за плануваната безвредна зона в района, заявявайки, че " търпението към този момент се е изчерпало ".

Ердоган изясни, че Турция е решена да унищожи " терористичния кулоар " на изток от река Ефрат в Сирия, без значение по какъв начин ще приключат договарянията за безвредната зона, като Анкара усили заканите си за атака. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР