Президентът на Турция предположи, че страната му може да одобри

...
Президентът на Турция предположи, че страната му може да одобри
Коментари Харесай

Ердоган може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО

Президентът на Турция допусна, че страната му може да утвърди кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, преди да предприеме каквито и да е дейности по отношение на тази на Швеция, до момента в който турското държавно управление издаде предизвестие за пътешестване за европейските страни заради антитурски демонстрации и това, което дефинира като ислямофобия, оповестява електронното издание на в. „ “.

Предупреждението за пътешестване, оповестено късно в събота, последва демонстрации предишния уикенд пред турското посолство в Швеция, където антиислямски деятел изгори Корана и прокюрдски групи стачкуваха против Турция. Събитията затвърдиха досегашния отвод на Турция да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

Швеция и Финландия аплайваха взаимно да станат членове на военния съюз, като изоставиха дългогодишното си военно необвързаност след войната на Русия против Украйна. В авансово записано видео от събитие, оповестено в неделя, президентът Реджеп Тайип Ердоган уточни, че Турция може да подпише единствено Финландия.

„ Ако е належащо, можем да дадем друго обръщение за Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем друго обръщение за Финландия “, сподели Ердоган пред група младежи в провинция Биледжик.

Турция упрекна държавното управление в Стокхолм, че е прекомерно снизходително към групи, които счита за терористични организации или екзистенциални закани, в това число кюрдски групи. НАТО изисква единомислещо утвърждение от своите съществуващи членове, с цел да добави нови, само че държавното управление на Ердоган сподели, че ще се съгласи да одобри Швеция единствено в случай че страната извърши изискванията му.

В предизвестието си за пътешестване до жителите турското външно министерство цитира увеличение на антитурските митинги от „ групи, свързани с терористични групи “, отпратка към Кюрдската работническа партия или ПКК, която води десетилетен протест против Турция. Наред с Турция, Европейският съюз и Съединените щати също дефинират ПКК като терористична група.

Прокюрдски групи развяваха знамената на ПКК и нейните филиали по време на митинги в Швеция, проведени в отговор на обещанието на Швеция и Финландия да предотвратят дейностите на ПКК в техните страни, с цел да получат утвърждението на Турция за участието им в НАТО.

Ердоган съобщи, че е споделил на шведския министър председател: „ Ще екстрадирате тези терористи, в случай че в действителност желаете да влезете в НАТО. Ако не екстрадирате тези терористи, скърбя “.

Той разяснява още, че Турция е предоставила лист от 120 души, които желае да бъдат екстрадирани от Швеция, искане, което е част от меморандум, подписан през юни, който предотврати ветото на Турция върху взаимната молба на скандинавските народи.

Турция упорства за изгонването на хипотетични бойци на ПКК, както и на някои почитатели на Фетхуллах Гюлен, мюсюлманският свещеник, упрекнат в опита за прелом през 2016 година През декември Върховният съд на Швеция съобщи, че страната не може да екстрадира Бюлент Кенес, някогашен основен редактор на вестник, обвързван с Гюлен, което разгневи Турция.

Турция също остро осъди изгарянето на Корана от крайнодесния деятел Расмус Палудан предишния уикенд в Стокхолм, което той повтори в Копенхаген в петък. Анкара привика холандския дипломат, откакто различен крайнодесен деятел откъсна страници от Корана в Хага.

След митингите от предходната седмица Ердоган предизвести Швеция да не чака поддръжка за кандидатурата си за участие във военния съюз. Турция също по този начин отсрочи за неопределен срок основна среща в Брюксел, която трябваше да разиска участието на Швеция и Финландия в НАТО.

Турското външно министерство прикани своите жители да вземат защитни ограничения и да стоят надалеч от зоните на демонстрации в Европа. Освен това се споделя, че би трябвало да се извърнат към локалните управляващи, в случай че се сблъскат с ксенофобски или расистки офанзиви.

В обособен съвет министерството също по този начин прикани турските жители да бъдат бдителни в Съединените щати при положение на митинги в отговор на съдбовния побой от полицията в Мемфис, Тенеси, на Тиър Никълс, невъоръжен негър мъж.

По-рано в събота, преди Турция да издаде своето предизвестие за пътешестване, скандинавските страни настрана издадоха обновени насоки за пътешестване за Турция. Дания, Финландия, Норвегия и Швеция приканиха своите жители, които посещават Турция, да заобикалят огромни събирания и да бъдат деликатни.

Шведското външно министерство съобщи в известие на уеб страницата си, че посолството на Швеция в Анкара остава затворено за обществеността и посетителите на генералното консулство на страната в Истанбул са „ умолени да демонстрират зоркост “.

„ Искаме да уведомим шведите в Турция, че могат да зародят нови прояви “, сподели шведското министерство, имайки поради контрапротестите, които избухнаха в Турция след събитията в Стокхолм от предишния уикенд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР