Президентът на Тунис Каис Сайед обяви снощи, че суспендира парламента

...
Президентът на Тунис Каис Сайед обяви снощи, че суспендира парламента
Коментари Харесай

Президентът на Тунис суспендира парламента и уволни премиера

Президентът на Тунис Каис Сайед разгласи нощес, че суспендира Народното събрание за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши, след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, ориентирани основно против ръководещата умерена ислямистка партия " Ан Нахда ", оповестиха международните организации и Българска телеграфна агенция. Той разгласи също, че ще поеме изпълнителната власт благодарение на нов министър председател, назначен от него.

" Съгласно Конституцията, взех нужните в сегашната обстановка решения, с цел да спася Тунис, страната и туниския народ ", съобщи Сайед след незабавно съвещание с представители на службите за сигурност и армията по отношение на ситуацията в страната. " Конституцията не разрешава разпускането на Народното събрание, само че разрешава заледяване на активността му ", добави президентът, който от месеци е в спор с " Ан Нахда, негов главен политически конкурент и най-голямата партия в Народното събрание.

Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство против признатата през 2014 година демократична конституция, която разделя властта сред Народното събрание, премиера и президента, който дава отговор за външната политика, защитата и националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Народното събрание Рашид Гануши, който е водач на " Ан Нахда ", упрекна президента в осъществяване на " държавен прелом против революцията и против Конституцията ". В официално съобщение, оповестено във Facebook, ислямистката партия съобщи, че нейните " последователи, както и народът на Тунис, ще защитят революцията ".

Революцията от 2011 година прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва от този момент, макар обществените провокации и заканите против сигурността, отбелязва Франс прес.

Веднага след оповестяването на решението на президента улиците в столицата и други градове се извършиха с ликуващи тълпи макар полицейския час, а военни заеха позиции към постройката на Народното събрание и националната телевизия.

Вчера в няколко градове на страната се състояха многохилядни протестни демонстрации с претенции за разформироване на Народното събрание, промяна на политическия режим и привличане под отговорност на отговорните за утежняването на здравната и социално-икономическата обстановка в републиката.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР