Президентът на Тунис Каис Сайед обнародва нов изборен закон, който

...
Президентът на Тунис Каис Сайед обнародва нов изборен закон, който
Коментари Харесай

Президентът на Тунис обнародва нов изборен закон

Президентът на Тунис Каис Сайед обнародва нов избирателен закон, който понижава, само че не поставя завършек на ролята на политическите партии в един реформиран парламент, който ще има по-малко пълномощия според новата конституцията, утвърдена през юли, съобщи Ройтерс.

Според новия закон гласоподавателите ще избират претенденти на изборите на 17 декември поотделно вместо да избират единна партийна листа. Смята се, че това ще понижи въздействието на партиите.

Тези промени са следващите, осъществени от Сайед, откогато той завзе множеството пълномощия предишното лято - една стъпка, която неговите съперници назовават антидемократична и прелом за определяне на еднолично ръководство. Според Сайед това е нов стадий в историята на Тунис към суверенитет на народа, без съществуването на предходните изпълнени с измами избори.

Основните партии в Тунис към този момент отхвърлиха закона и споделиха, че ще бойкотират който и да е нормативен акт, признат при новата конституция на страната.

Според тази нова конституция в новата долна камара на Народното събрание ще има единствено 161 депутати по отношение на 217 до момента. Подробности за втората камара и по какъв начин ще бъдат избирани членовете ѝ към момента не са обявени.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР