Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на

...
Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на
Коментари Харесай

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на път за и от Централна Америка, което може да разпали ново напрежение по оста Китай-САЩ, само че държавното управление на Тайпе не удостовери среща с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, предава Ройтерс.

Тайванските президенти рутинно минават през Съединените щати, до момента в който посещават дипломатически съдружници в Латинска Америка, Карибите и Тихия океан. Макар тези визити да нямат формален статут, те постоянно се употребяват от двете страни за срещи на високо равнище.

Съединените щати, както множеството страни, не поддържат публични дипломатически връзки със самоуправляващия се остров Тайван, само че са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжия за Тайпе.

Китай съобщи, че е " съществено угрижен " поради плануваната аудиенция на Цай в Съединени американски щати, която към този момент беше необятно оповестена в тайванските и интернационалните медии.

Цай ще премине през Ню Йорк и Лос Анджелис като част от пътешестване до Гватемала и Белиз, като ще напусне Тайпе на 29 март и ще се върне на 7 април, сподели представителят на президентската канцелария Лин Ю-чан пред кореспонденти. Източници споделиха на Ройтерс, че Маккарти има намерение да се срещне с нея по време на калифорнийския стадий от визитата й.

Запитан дали може да удостовери срещата с Маккарти, заместник-министърът на външните работи на Тайван Александър Юи сподели, че детайлности за преноса на Съединени американски щати ще бъдат дадени на по-късен стадий, откакто договореностите бъдат финализирани.

Припомняме, че Китай провежда огромни военни учения покрай Тайван през август след посещението в Тайпе на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Говорейки малко преди известието на Тайван за пътуването на Цай, почитан чиновник на администрацията на Съединени американски щати сподели, че предстоящите преноси са общоприета процедура и Китай не би трябвало да ги употребява като предлог за нападателни дейности към демократично управлявания остров.

Същият чиновник сподели пред кореспонденти по време на диалог в понеделник вечерта, че всеки президент на Тайван е прекосявал през Съединени американски щати и че самата Цай го е направила шест пъти, откогато встъпи в служба през 2016 година, последно през 2019 година

Тя се е срещала с членове на Конгреса по време на всички тези визити, добави служителят, отбелязвайки, че пандемията от COVID-19 е лимитирала пътуванията й през последните години.

" Не виждаме причина Пекин още веднъж да трансформира този пренос, който е в сходство с дългогодишната политика на Съединени американски щати, в нещо друго, също така, което е. Той не би трябвало да се употребява като предлог за усилване на каквато и да е нападателна активност към Тайванския проток, " сподели служителят.

Отбелязвайки, че президентът Джо Байдън се надява скоро да приказва с китайския водач Си Дзинпин и че държавният секретар Антъни Блинкен би желал да пренасрочи отложеното пътешестване до Пекин, служителят сподели: " Ние настояваме КНР (Китайската национална република) да резервира тези канали отворени за връзка. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР