Президентът на Тайван Цай Инг-вен подаде оставка като лидер на

...
Президентът на Тайван Цай Инг-вен подаде оставка като лидер на
Коментари Харесай

Президентът на Тайван хвърли оставка като партиен лидер

Президентът на Тайван Цай Инг-вен подаде оставка като водач на ръководещата Демократична национална партия (ДНП) след неприятното ѝ показване на локалните избори, заяви BBC. Опозиционният " Гоминдан " (KMT) завоюва няколко огромни надпревари в събота, в това число в столицата Тайпе.
 Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира
Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайпе приканва Пекин за градивен разговор

Гласуването предстоящо притегли интернационално внимание, защото Тайван се трансформира в по-голяма геополитическа точка на спор сред Китай и Съединени американски щати.

Президентът Цай показа изборите като гласоподаване за народна власт на фона на възходящото напрежение с Китай.

" Резултатите от изборите не бяха съгласно упованията. Трябва да поема цялата отговорност и депозирам оставка като ръководител на ДПП неотложно ", сподели пред кореспонденти Цай, която ще продължи да бъде президент на самоуправляващия се остров.

Изборите за локални препоръки и градски кметове теоретично имат вътрешен фокус, с въпроси като престъпността, жилищното настаняване и обществените грижи, а определените няма да имат директна дума за политиката на Тайван във връзка с Китай.

Цай и държавни чиновници обаче приканиха гласоподавателите да употребяват изборите, с цел да изпратят обръщение за отбрана на демокрацията, до момента в който Пекин усилва натиска върху острова.
 Тайван организира локални избори
Тайван организира локални избори

На фона на обтегнати връзки с Китай

Гласоподавателите в събота отхвърлиха намаляването на възрастта за гласоподаване от 20 на 18 години на референдум, който се организира паралелно с локалните избори.

Китайското държавно управление г леда на Тайван като на отцепнала се провинция, която в последна сметка ще бъде част от страната.  Но доста тайванци считат своя самоуправляващ се остров - със лична форма на ръководство и демократична система - за друг.

Напрежението доближи връх през август, когато Пекин провежда огромни военни учения към Тайван в символ на митинг против визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова.
 Тайван няма да прави компромис със суверенитета си
Тайван няма да прави компромис със суверенитета си

Тайванският народ твърдо ще пази демократичния и свободен метод на живот

Съединени американски щати публично нямат връзки с Тайван, само че дадоха обещание да снабдят острова с отбранителни оръжия и акцентира, че всяка офанзива от страна на Китай ще провокира " сериозна угриженост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР