Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна на

...
Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна на
Коментари Харесай

Словенският президент: Граници в Западните балкани няма да се проенят


Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли концепцията за смяна на граници те на страните от някогашна Югославия и акцентира, че поддържа разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, съобщи БГН Европейски Съюз .

По време на конференция той съобщи, че не знае за нон-пейпъра и не е разговарял за това с премиера Янез Янша.

„ Отстоявам тезата, че е най-добре Европейски Съюз да реши да включи всички страни от Западните Балкани в Евросъюза ”, сподели той. Според него, разширението на Европейски Съюз е въпрос на време, а освен политическа воля.

Бавното движение на разширението стопява доверието в европейската вероятност в тези страни, а последствията могат да бъдат усилване на национализма и увеличение на въздействието на трети страни, цитира словенският портал „ 24ur ” думите на президента.

Според Пахор, разширението ще попречи на появяването на рискови хрумвания за промени на граници те, на което той самият също се опълчва.

„ Като президент на страната посетих седем пъти Босна и Херцеговина. По време на последното посещаване, нито преди, нито след него не бях осведомен с каквито и да е неофициални документи. Силно се опълчвам на концепцията за смяна на граници те ”, съобщи той.

Според Борут Пахор , не е вероятен кротичък развой за смяна на граници те на Западните Балкани.

Бързият развой на интеграция на страните от Западните Балкани в евроатлантическите организации ще укрепи правилото на териториалната целокупност на страните и сигурността и стабилността на цяла Европа, които са доста чувствителни въпроси, съобщи президентът на Словения. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР