Президентът на Словакия одобри днес водещ партиец за нов вътрешен

...
Президентът на Словакия одобри днес водещ партиец за нов вътрешен
Коментари Харесай

Жена оглави МВР на Словакия, протестите продължават

Президентът на Словакия утвърди през днешния ден водещ партиец за нов вътрешен министър макар запасите към такава кандидатура, която наподобява няма да спре митингите, настояващи за независимо следствие на убийството на проверяващ публицист, съобщи Ройтерс.

Андрей Киска на процедура бе заставен да назначи за Министерство на вътрешните работи началник зам.-министъра на вътрешните работи Дениса Сакова, която е и зам.-председател на ръководещата партия „ Смер “. Тя е работила в Министерство на вътрешните работи 10 от последните 12 години, като в последно време дава отговор за плановете в региона на осведомителните технологии.

„ Ще се опитам да възстановя общественото доверие, което в този момент липсва “, съобщи Сакова след полагането на клетва.

Десетки хиляди словаци стачкуваха след убийството на Ян Куциак в края на февруари с апели за строги ограничения против корупцията. Протестиращите желаят за вътрешен министър самостоятелен политик, който ще проверява връзките сред политици и предприемачи, за които пишеше журналистът.

Демонстрациите доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо и образуване на ново държавно управление от същите три партии в ръководещата коалиция. То е ръководено от Петер Пелегрини, върховен представител на „ Смер “, чийто водач продължава да е Фицо.

Сакова е непосредствен помощник на Роберт Калиняк - вътрешен министър, който подаде оставка преди Фицо. Тя заема поста на партийно необвързания Томаш Друкер, който подаде оставка предходната седмица.

Номинацията ѝ от партията „ Смер “ разочарова стачкуващите и те насрочиха нов митинг за на следващия ден (петък), като уредниците настояват, че към този момент са събрали 80 000 подписа под петиция за предварителни парламентарни избори.
Сакова ще би трябвало да назначи шеф на полицията на мястото на Тибор Гашпар, който склони да се отдръпна от поста идния месец поради публичния напън.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР