Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес, че би приветствал

...
Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес, че би приветствал
Коментари Харесай

Асад поиска нови руски бази и войски на територията на Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад съобщи през днешния ден, че би приветствал всяко съветско предложение за основаване на нови военни бази и увеличение на броя на военнослужещите в близкоизточната страна, навеждайки на мисълта, че съветското военно наличие там би трябвало да стане непрекъснато, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 година, това оказа помощ да бъде извърнат ходът на спора и везните да се наклонят в интерес на Асад, осигурявайки оставането на сирийския водач на власт макар настояванията на Запада той да бъде свален.

Асад, който се срещна през вчерашния ден с съветския президент Владимир Путин в Кремъл, поддържа войната на Русия в Украйна и съобщи пред съветската държавна осведомителна организация РИА Новости, че Дамаск признава териториите, за които Русия претендира в Украйна.

Сирия ще приветства всички съветски оферти за основаването на нови военни бази и увеличение на числеността на съветските войски в страната и те не би трябвало да са там краткотрайно, съобщи сирийският водач.

" Вярваме, че разширението на съветското наличие в Сирия е нещо положително ", съобщи Асад в изявление за РИА. " Военното наличие на Русия в която и да било страна не би трябвало да се основава на нещо краткотрайно ", посочи президентът. " Смятаме, че в случай че Русия има желанието да разшири базите си или да усили техния брой, това е механически или логистичен въпрос ", добави той.

Президентството на Асад беше белязано от гражданската война, почнала през 2011 година с мирни митинги, които прераснаха в многостранен спор, който раздра близкоизточната страна и притегли редица задгранични сили. Асад съумя да си върне контрола над огромната част от Сирия с помощта на помощта от Русия и Иран, подпомаган и от събитието, че неговите съдружници постоянно са били по-ангажирани с неговото оставане на власт, в сравнение с враговете му с неговото проваляне, отбелязва Ройтерс.

Наред с военновъздушната база " Хмеймим ", от която Русия нанася въздушни удари в поддръжка на Асад, Москва управлява и военноморското оборудване " Тартус " в Сирия - единственият ѝ военноморски опорен пункт в Средиземно море, употребен още от времето на Съветския съюз.

През януари съветското министерство на защитата съобщи, че Русия и Сирия са възстановили военновъздушната база Ал Джара в северната част на страната, с цел да може тя да бъде употребена взаимно. Малката боен обект, ситуиран източно от град Алепо, бе отвоюван от " Ислямска страна " през 2017 година

На срещата в Москва Асад благодари на Путин за помощта, която Русия е оказа на Сирия след опустошителното земетресение, и похвали Кремъл за поддръжката за сирийското единение.

Дамаск застава зад Москва по въпроса за Украйна, съобщи Асад. " Тъй като това е първото ми посещаване след началото на специфичната военна интервенция в Украйна, бих желал да повтаря сирийската позиция в поддръжка на тази специфична интервенция ", добави той.

" Казвам, че това са съветски територии, и даже в случай че войната не се бе случила, това са исторически съветски територии ", съобщи Асад пред РИА Новости.

Русия претендира за към една пета от територията на Украйна и твърди, че тези земи са към този момент част от Руската федерация. Украйна от своя страна декларира, че ще се бори, до момента в който всички съветски бойци не бъдат изгонени украинските земи. Западът пък счита, че анексирането на украинска територия е нелегално, отбелязва Ройтерс.

Русия и Сирия възнамеряват през идващите няколко седмици да подпишат съглашение за икономическо съдействие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР