Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори

...
Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори
Коментари Харесай

Сирия ще отвори още два контролно-пропускателни пункта по границата си с Турция

Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори два нови пропускателни пункта от Турция към следената от бунтовници северозападна част на страната, с цел да може да се доставят обезверено нужните помощи за милионите сирийци, наранени от земетресенията, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приветства решението на Асад за отваряне на пропускателните пунктове в Баб Ал-Салам и Ал-Раи за първичен интервал от три месеца.

Понастоящем по гледище на Москва на Организация на обединените нации е позволено да доставя помощ в северозападната част на Идлиб единствено през един пропускателен пункт в Баб Ал-Хава.

Информацията за решението на Асад бе оповестена, откакто през вчерашния ден той се срещна в Дамаск със заместник-генералния секретар, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс.

Гутериш публично заяви за отварянето на двата нови контролно-пропускателни пункта по време на закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Постоянният представител на Сирия в Организация на обединените нации Басам Сабаг съобщи пред публицисти, че Асад е провел " позитивна и градивна среща " с Грифитс и е " удостоверил нуждата от незабавна помощ за влизане във всички райони в Сирия, в това число тези, които са окупирани и се намират под контрола на въоръжените терористични групировки ".

Бразилия и Швейцария, които следят трансграничните въпроси на Сирия в съвета, желаеха " бързо осъществяване " на съглашението за отваряне на двата нови пропускателни пункта.

" Със сигурност се надяваме, че желанията на Асад са съществени ", съобщи представителят на американския Държавния департамент на Нед Прайс.

След серията от разрушителни трусове Организация на обединените нации беше подложена на мощен напън да достави повече помощи и избавително съоръжение в следените от бунтовниците северозападни елементи на Сирия, отбелязва АП.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР