Президентът на Швейцария Дорис Лютард заяви в неделя, че иска

...
Президентът на Швейцария Дорис Лютард заяви в неделя, че иска
Коментари Харесай

Президентът на Швейцария иска референдум за отношенията с Европейския съюз

Президентът на Швейцария Дорис Лютард съобщи в неделя, че желае да назначи референдум за изясняване на позицията на страната по отношение на Европейския съюз, откакто връзките сред Берн и Брюксел се охладиха през последната седмица, предава „ Ройтерс ".

Между Швейцария и Европейски Съюз се появиха търкания, откакто Англия стартира да приготвя договорка за бъдещите търговски връзки с Брюксел след Брекзит, като част от общ контракт за бъдещите двустранни връзки.

Във връзка с това, в Швейцария се надигнаха гласове за обезпечаване на нов „ рамков " контракт за контролиране на връзките сред Берн и Брюксел, който да размени съществуващите над 100 двустранни съглашения сред страните.

Отношенията започнаха да се утежняват през миналата седмица, когато Европейски Съюз даде на швейцарската борса единствено стеснен достъп до пазара на Съюза, предизвиквайки закани от Швейцария за ответен удар, защото страната дефинира дейностите на Брюксел като дискриминационни.

„ Двустранните връзки са значими ", съобщи Лютард в изявление пред швейцарското издание „ Блик ". „ Затова ние би трябвало да изясним позицията си за връзките ни с Европа. Трябва да определим посоката, в която ще тръгнем ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР